Marokkaanse runderstoof met pruimen

Jaren geleden maakte ik eens deze runderstoof met pruimen voor mijn toenmalige collega Hetty en haar man die bij ons kwamen eten. Dan praat ik echt over misschien wel 10 jaar geleden?! Haha, sindsdien maakte ik wel mijn tajine met lamsvlees en pruimen, maar niet meer deze versie met rundvlees. Dus het werd weer eens tijd! Ik voegde er deze keer ook wortels aan toe voor nog een zoetje en wat vitamines. Ik serveer het gerecht met couscous, rozijnen en amandelschaafsel. Ik ben zelf fan van het stomen van couscous. Het is even wat meer werk, maar het resultaat is zoveel lekkerder dan geweld. En inmiddels heb ik het zo vaak gedaan, dat ik het tussendoor doe en niet echt meer hoef af te meten. Het gaat dan op gevoel. Je kunt hier terugvinden hoe ik couscous stoom.

Ingredi├źnten voor 4 personen:
500 gr runderriblappen in stukjes
2 uien, gesnipperd
1 teentje knoflook (uitgeperst)
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl gemberpoeder
1 tl kurkuma
1/2 tl kaneel
1 el honing
350 ml kokend water
10-15 gedroogde pruimen (hoeveel je lekker vindt)
3 wortels in schuine stukken

Bereiding:
Verhit wat zonnebloemolie of olijfolie in een stoofpan of braadpan (ik gebruik deze gietijzeren BK bourgognepan, die is super!). Bak de stukjes rundvlees rondom bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee tot de ui zacht is een beetje bruin wordt. Voeg de kruiden toe en roer goed door. Voeg dan kokend water toe en breng aan de kook. Zet de pan dan op een sudderplaatje/vlamverdeler op laag vuur en laat ongeveer 2.5 uur pruttelen. Kijk wel af en toe of er genoeg water in zit, anders wat toevoegen.

Doe na 2.5 uur de wortel en pruimen erbij en laat die nog even mee stoven tot de wortel gaar is. Roer op het eind de honing erdoor. Serveer met couscous, rozijnen en geroosterd amandelschaafsel.

Reacties

Populaire recepten