Mercimek köftesi


 Kennen jullie deze vegetarische Turkse köftes al? Je maakt ze van oranje linzen en bulgur, ui, tomatenpuree en kruiden. Het leukste is het vormen van de köftes, dat doe je met je handen en je moet zeg maar de afdrukken van je vingers erin blijven zien. Je serveert ze als bijgerecht, in een blaadje sla met wat citroensap en rauwkost erop. Als je dat niet doet, zijn ze een beetje droog namelijk, dus dat zou ik niet aanraden. Het recept is een combinatie van wat ik vond op verschillende blogs (ik had niet alles in huis haha).

Ik koop mijn bulgur trouwens bij de Turkse/Marokkaanse winkel, die uit de supermarkt is vaak veel te grof, zeker voor dit recept. Ik koop de bulgur "köftesi" voor deze (maar ook voor andere recepten) van het merk Duru. En voor dit recept gebruik je pul biber, dat zijn Turkse rode pepervlokken. Lekker pittig, maar niet iedereen houdt ervan. Voeg dus naar smaak toe aan het mengsel.

Op instagram staat een korte video van hoe ik ze heb gemaakt (ook te zien als je geen instagramaccount hebt).


Heb jij mijn nieuwe boek 100 heerlijke hapjes al in huis? Hierin vind je 100 hartige en zoete hapjes, ideaal voor de ramadan! Klik hier om hem te bestellen!

Ingrediënten voor 25 stuks:
225 gr oranje linzen
125 gr fijne bulgur
500 ml water
2 uien, heel fijn gesnipperd
1 teentje knoflook
5 takjes verse platte peterselie, fijngehakt
1 klein blikje tomatenpuree
1.5 tl zout
1 tl zwarte peper
1/2 tl paprikapoeder
3 el olijfolie
Sap van 1 citroen
Pul biber naar smaak
Extra:
Slablaadjes (ijsberg of mini romaine)
Tomaat en komkommer
Citroen

Bereiding:
Was de linzen en bulgur eerst in een vergiet (apart van elkaar). Doe de linzen dan met het water en zout in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer een kwartiertje koken tot het gaar is, ze vallen dan uit elkaar. Doe de bulgur erbij en meng goed door elkaar. Deksel op de pan en het vuur uit en zo een uur laten staan.

Ondertussen fruit je de uien met de knoflook in de olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree toe en meng goed door elkaar. Laat 1 minuut bakken zodat de zurigheid er vanaf gaat. Zet het vuur dan uit en meng de zwarte peper en paprikapoeder erdoor. Voeg dit mengsel toe aan het linzenmengsel en meng goed door elkaar. Voeg de fijngehakte peterselie en citroensap toe en meng goed. Doe er dan pul biber naar smaak bij. 

Bedek een grote schaal met slablaadjes en snijd je tomaat en komkommer in stukjes of plakjes. Neem steeds een eetlepel linzenmengsel en knijp dit in je handen samen tot een langwerpige köfte, je moet je vingers erin zien staan. Verdeel ze over de slablaadjes en serveer met de tomaat, komkommer en citroen.

Reacties

Populaire recepten