Palestijnse cake met olijfolie Ik maak regelmatig een cake of cupcakes met zonnebloemolie, maar niet met olijfolie. Toen ik op zoek ging naar Palestijnse recepten om met jullie te delen als support aan de Palestijnen die al jaren lijden onder de bezetting, kwam ik deze cake tegen. En wat is deze cake lekker zeg! Superzacht en heerlijk van smaak door de citroen, olijfolie en amandelen, echt een aanrader!

Ik ging voor dit recept ook op zoek naar olijfolie uit Palestina. Al meer dan 6000 jaar groeien er olijfbomen in Palestina en in al die eeuwen wordt er al olijfolie van gemaakt, de zogenoemde rumi olijfolie. Volgens Palestijnen staan olijfbomen voor vrede en hoop, een heel mooi symbool, vooral in deze tijd. Voor veel Palestijnen is het echter moeilijk om hun olijfboomgaarden te bereiken door scheidingswanden en checkpoints. Voor individuele Palestijnse boeren is het nauwelijks mogelijk om hun olijfolie te verkopen. De Palestijnse ondernemer Nasser Abufarha heeft een tijd geleden besloten om terug hoogwaardige Rumi-olijfolie uit de oude traditie te produceren. "Canaan Fair Trade" in Janin (Westelijke Jordaanoever) garandeert vandaag 1.700 boerenfamilies een inkomen. Ze bieden de landbouwers bovendien ondersteuning in het gehele productieproces: ecologisch beheer van de olijfgaarden, centrale verwerking van de olijven, bottelen en de verkoop van Rumi-olijfolie uit Palestina. Een prachtig initiatief dus en biedt ons ook de mogelijkheid om de Palestijnen te ondersteunen. De olijfolie komt dan wel niet uit Gaza, maar het is tenminste iets.

Wil jij de olie ook bestellen? Dat kan hier. Andere Palestijnse producten als kruiden en zeep kun je hier bestellen. 

Het recept heb ik van Paliroots (heb er alleen minder suiker in gedaan), waar je ook diverse producten kunt kopen om hen te steunen. Denk aan vlaggen, petjes, tassen etc.

Ingredi├źnten:i
3 eieren
175 gr suiker
180 ml olijfolie
Geraspte schil van 1 sinaasappel 
Geraspte schil van 1 citroen
225 gr bloem
1 tl bakpoeder
Snufje zout
1 tl kardemom
180 ml melk
Topping:
2 el honing
3 el amandelschaafsel
Poedersuiker


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht 160).
Mix de eieren met de suiker en olijfolie. Meng bloem, bakpoeder, zout, kardemom en de geraspte schillen. Voeg toe aan de eieren en doe ook de melk erbij. Mix tot een glad beslag.
Vet je bakvorm in met een papje van 1 tl zachte boter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem en giet het beslag erin. Bak de cake 40-50 minuten goudbruin en gaar.
Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en stort dan op een rooster. Laat geheel afkoelen.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan mooi goudbruin. Verwarm de honing en bestrijk de cake ermee. Strooi het amandelschaafsel erover en bestrooi met poedersuiker.

Reacties

Populaire recepten