Vegan pindakaaskoekjes

 Zoals jullie misschien wel weten, gebruik ik het liefst roomboter voor mijn koekjes. Maar steeds vaker krijg ik verzoekjes of ik ook koekjesrecepten wil delen waar geen koemelk in zit, in verband met allergieën, of omdat iemand liever geen dierlijke producten eet. Ook komt een ei allergie regelmatig voor. Toen ik ook door Flowerfarm werd gevraagd om een koekjesrecept met hun plantaardige margarine te bedenken, kwam dat mooi samen! The Flowerfarm heeft als missie om ontbossing van tropisch regenwoud tegen te gaan door palmolie-plantages te stoppen. Veel margarines worden namelijk gemaakt van palmolie wat ten koste gaat van de regenwouden en dat wil je niet toch? The Flowerwarm maakt daarom 100% plantaardige margarine waarbij de palmolie is vervangen door sheabutter. Bij de productie daarvan is geen sprake van ontbossing en zo help je dus ook een beetje mee aan dit doel! Inmiddels (mei 2021) zijn al 5 miljoen kuipjes van deze margarine verkocht waarmee 200.000 kilo palmolie is bespaard, wauw! Je kunt de margarine in elke supermarkt vinden, dat is wel zo handig.

Deze pindakaaskoekjes maakte ik met de margarine van The flowerfarm en ze zijn verder helemaal vegan: geen ei, geen boter of melk, geen honing (want ook bijenproducten vallen onder dierlijke producten). Ik dipte ze in pure chocolade voor nog een extra lekker smaakje, maar dit hoeft niet. Niet alle pure chocolade is trouwens vegan, dus let daar goed op als je een vegan variant wil. Ik vond hier een lijstje met vegan pure chocolades en gebruikte zelf een reep van AH Delicata.

Op instagram geef ik een goodiebag weg met producten van The Flowerfarm en van mij krijg je nog een hoeveelheid van deze homemade pindakaaskoekjes bij! Wil je meedoen? Kijk dan gauw op mijn instagrampagina, meedoen kan nog tot woensdag 2 juni 20:00 uur!

Ingrediënten:
115 gr Flowerfarm margarine (niet de smeerbare versie!)
100 gr lichtbruine basterdsuiker
50 gr kristalsuiker
250 gr pindakaas met nootjes
3 el havermelk of amandelmelk
1 tl bakpoeder (4 gr)
Snufje zout
200 gr bloem
100 gr pure chocolade
3 el gehakte pinda's (ongezouten, of als je dat lekker vindt gezouten)

Bereiding:
Meng de boter met suiker, pindakaas, bloem, bakpoeder en zout. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe tot je een samenhangend deeg kunt maken. Verpak deze in een boterhamzakje en laat een half uur in de koelkast rusten.
Verwarm ondertussen je oven voor op 175 graden (hetelucht 160) en bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg na het rusten in balletjes ter grootte van een walnoot en druk plat met een vork of een koekjesstempel. Bak de koekjes ongeveer 12-15 minuten goudbruin. Haal ze dan uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen.

Smelt ondertussen de chocolade au bain marie en dip je koekjes hier voor de helft in. Leg ze op een snijplank bedekt met aluminiumfolie of bakpapier. Strooi wat gehakte pinda's over de chocolade en laat in de koelkast hard worden. 

Reacties

Populaire recepten