Maamoul met walnoten Ken jij deze gevulde koekjes? Maamoul worden eigenlijk in heel het Midden Oosten wel gemaakt, meestal met een vulling van dadels of zoals deze met walnoten. In Palestina worden ze vooral het eid ul fitr (Suikerfeest) gemaakt. Ik las verschillende blogs over de straten die gevuld zijn met de geur van deze koekjes de dagen voorafgaand aan de feestdag. Dat doet me denken aan de geur van shebakia en sellou in Marokko, de dagen voordat de ramadan begint. Een hele andere geur hoor, maar wel zo heerlijk om op straat te kunnen ruiken wat mensen aan het bereiden zijn. Zorgt voor sfeer en een soort gezamenlijk gevoel. Dit jaar was dit in Gaza helaas heel anders, geen geur van vers gebakken maamoul, maar verschrikkelijke taferelen met duizenden gewonden en honderden doden. Daarom een eerbetoon aan deze slachtoffers door middel van dit koekjesrecept. Ga jij ze ook maken?

Voor deze koekjes gebruik ik een speciale maamoul lepel. Die heb ik in Marokko gekocht, maar als je erop googlet vind je ze ook bij bijv etsy en ali expres.

Ingredi├źnten voor 25 stuks:
250 gr bloem
100 gr fijne griesmeel
75 gr suiker
150 gr roomboter op kamertemperatuur
3 el zonnebloemolie
Snufje zout
2 el oranjebloesemwater
Vulling:
200 gr walnoten
50 gr suiker
1 tl kaneel
2 el roomboter
Poedersuiker

Bereiding:
Meng bloem, griesmeel, zout en suiker. Wrijf er met je handen de boter, olie en oranjebloesemwater erdoor. Meng tot een samenhangend deeg. Verpak in een boterhamzakje en leg voor een half uur in de koelkast.

Maal de walnoten fijn met de suiker en kaneel. Kneed de boter erdoor tot een samenhangend mengsel. Verpak ook in een boterhamzakje en laat een half uur rusten (buiten de koelkast!).

Verdeel daarna het deeg in bolletjes ter grootte van een walnoot en de vulling in bolletjes ter grootte van een olijf. Druk een bolletje deeg zo plat mogelijk in je handpalm. Leg er een bolletje vulling op en vouw het deeg er weer omheen. Druk de randjes dicht en vorm er weer een bolletje van. Druk deze in een maamoul lepel of laat ze gewoon zo als je geen lepel hebt.

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak de koekjes ne en voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 12-15 minuten. Ze moeten licht van kleur blijven. Laat ze afkoelen op een rooster (eerst 10 minuten op de bakplaat laten liggen!) en rol ze dan door de poedersuiker.

Reacties

Populaire recepten