Maqlouba - Palestijns upside down rijstgerecht

Nou dit is toch een heerlijk gerecht! Maqlouba is het nationale gerecht van Palestina, al zeggen anderen weer dat musakhan (sumac-kip met uien en Palestijns taboonbrood) dat is haha. Dat gerecht lijkt me ook superlekker, maar heb nu gekozen voor maqlouba. Ik had het al vaker gezien op youtube en pinteresr, maar nog nooit geprobeerd. Het woord maqlouba betekent "ondersteboven" of "omgekeerd", omdat je het gerecht bereidt in een grote pan en die uiteindelijk voor het serveren omkeert op een bord waardoor je een soort berg van heerlijke rijst, groenten en kip of vlees krijgt. Ik heb nu kip gebruikt volgens het recept van BlancheTV, een youtubekanaal van de Palestijnse Blanche die ook een blog heeft dat ze Feast in the middle east heeft genoemd. Je vindt er superleuke en lekkere recepten uit het Midden Oosten, vaak al tientallen jaren oud en overgedragen van moeders op dochters, kleindochters en zo verder. Samen met haar moeder maakte ze de maqlouba en maakte er een duidelijke youtube video van. Normaal gesproken wordt de bloemkool trouwens gefrituurd, maar zij roosterden het in de oven voor een wat minder vette variant en dat heb ik ook gedaan. Scheelt je ook een hoop gedoe en is gezonder!

Ingrediënten:
Olijfolie
1 bloemkool in grote roosjes
1 kilo kipstukken (drumsticks of verdeel een hele kip in stukken)
2 grote uien (1 gesnipperd en 1 in maantjes)
2 teentjes knoflook
2 tl allspice (piment)
2 tl kurkuma
2 tl zout
1 tl zwarte peper
375 gr basmatirijst
2 tomaten in plakken
50 gr gepelde en in zonnebloemolie gebakken amandelen

Bereiding:
Bestrooi de bloemkoolroosjes met een beetje zout en laat een half uur zo staan. Smeer dan elk roosje in met een beetje olijfolie en leg in een braadslede of ovenschaal. Zet voor een half uur in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160).  
Meng ondertussen de kip met 1 tl zout, 1 tl allspice, 1 tl kurkuma, 1 tl zwarte peper en de knoflook. Voeg 3 el olijfolie toe en meng goed. Bak de kipstukken dan rondom bruin in een koekenpan en verplaats ze daarna naar een grotere pan. 
Doe in de koekenpan 2 el olijfolie en bak hierin de gesnipperde ui op laag vuur tot deze bruin is. Voeg dan toe aan de kip en schenk er 1.25 liter kokend water bij. Voeg de resterende kruiden toe, meng goed en breng aan de kook. Zet dan op laag vuur en laat een half uur stoven.
Ondertussen doe je in de koekenpan weer 2 el olijfolie en bak je de andere ui (in maantjes) goudbruin. 

Neem een goede stoofpan en leg onderin de tomatenplakjes. Verdeel hierover de kip, bloemkool en ui. Was de rijst en verdeel erover. Doe dan beetje bij beetje 1 liter van de bouillon bij de rijst (bijv mbv een Amerikaanse cup). Breng aan de kook en laat 10 minuten op hoog vuur staan. Zet het vuur dan laag en op een sudderplaatje. Laat 45 minuten stoven met de deksel op de pan. Zet het vuur dan uit en laat een half uur rusten voor je de pan omkeert op een groot bord.

Garneer met de gebakken amandelen.

Reacties

Een reactie posten

Populaire recepten