Tajine met gehaktballetjes en groenten


 Wat ik in Marokko altijd zo leuk vind, is dat men daar vaak echt kookt met de groenten van het seizoen. Zo gaan wij vaak in de meivakantie en dan zie je overal verse doperwten, in de peul wel te verstaan. Zo doppen we tientallen kilo's mee met mijn schoonfamilie (je kunt ze gewoon in de vriezer doen) en neem ik ook altijd en kilo of 2 mee. Want verse doperwten van daar zijn echt veel lekkerder dan die van hier. In de zomer heb je overal de sappigste en zoetste watermeloen (die je hier ook vaak bij Marokkaanse winkels dan kunt kopen) en in de herfstvakantie zie je overal sinaasappels die dan op hun lekkerst zijn, zeker in de regio Berkane. Het eten is dan soms wat eenzijdiger natuurlijk, maar dat is eigenlijk helemaal niet erg als je er aan gewend bent. En bovendien komt er elke maand wel weer een andere groente bij, naast bepaalde groenten die er altijd wel zijn. 


Een ideaal gerecht om groenten in te verwerken is wel de tajine (of marmita, als je het in een pan maakt). Je kunt hier steeds mee variëren zodat het elke keer anders smaakt. Gebruik vlees, kip, vis of gehaktballetjes of maak een vegaversie! En wissel je groenten af. Zo at ik deze zomer eigenlijk pas voor het eerst aubergine in een tajine en dat was keilekker! Die kleine auberginetjes nemen heel de saus in zich op en zijn zo super smaakvol, dat ga ik ook eens proberen.

Een tajine is ook ideaal als je nog maar weinig groenten van elke soort hebt. Zo heb je aan een paar aardappels, een wortel, een handje doperwten en olijven bijv al genoeg voor een heel gezin om met brood van te eten. Ik had dus nog een klein beetje gehakt in de vriezer en dacht, als ik het apart serveer is het veel te weinig, dus maak ik er een tajine van! Aardappels erbij, had nog een stuk zoete aardappel, een halve paprika en doperwten in de vriezer. Wat olijven erbij en we hadden meer dan genoeg voor ons!

Heb je nou geen tajine? Geen nood, een pan kan ook heel goed! En wil je graag een tajine aanschaffen? Ik heb zelf twee soorten: een van aardewerk en een van aluminium. Over beiden ben ik tevreden! Bij bol.com vind je genoeg tajines die je kunt aanschaffen. Steeds vaker zijn ze ook geschikt voor inductie.

Ingrediënten:
250 gr rundergehakt
1 grote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
500 gr aardappels in parten
1 zoete aardappel, geschild en in plakken
Halve rode puntpaprika in ringen
1 tomaat, geschild en in plakjes
100 gr doperwten (diepvries)
Olijven naar smaak
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl kurkuma
1 tl paprikapoeder
1/2 tl komijn
1/2 tl gember
1/2 tl korianderpoeder
1 el gehakte verse platte peterselie
100 ml kokend water

Bereiding:
Meng alle kruiden door elkaar en voeg de helft toe aan het gehakt. Meng goed en maak er kleine balletjes van. Bak die in de tajine met wat olie rondom bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak glazig. Voeg dan de groenten toe en bestrooi deze met de kruiden. Giet het water langs de randen in de tajine en breng aan de kook. Zet de tajine dan op een sudderplaatje en doe de deksel erop. Laat in ongeveer een uur gaar worden. Schep tussendoor een aantal keer de saus over de groenten voor een betere smaakverdeling. Warm op het laatst de olijven een paar minuten mee en serveer met Marokkaans brood.

Reacties

Populaire recepten