Gele bloemkoolcurry uit de Vegabijbel

Vegetarisch koken

Ik heb genoten van deze vegetarische bloemkoolcurry en ik mis totaal geen vlees of kip erin. Wij eten dan ook best regelmatig vegetarisch, ik hoef echt niet meer elke dag vlees te eten. En jij? Eet jij vaak vegetarisch? Dat is een vraag die in de week zonder vlees vaak wordt gesteld op social media. Deze week zonder vlees is bedacht door Isabel Boerdam van de blog De Hippe Vegetariër en bedoeld om mensen meer bewust te maken van de gevolgen van het eten van zoveel vlees. Ze maakte ook de Vegabijbel, een kookboek boordevol vegarecepten in allerlei categorieën: soepen, curry's, wraps, quiches, salades, pasta enzovoort enzovoort. Soms gebruikt ze een vleesvervanger als tempeh of tofu, maar soms ook niet. En ik ben meer van het laatste, ik heb nog nooit tempeh of tofu gegeten, maar iets staat me tegen daarin... dus maak ik liever een vegetarisch gerecht zonder die producten. Gewoon met veel groenten en bijvoorbeeld peulvruchten. Project 99

Ik las pas ergens over een dame die een project 42 (kan ook een ander getal zijn geweest haha) was begonnen. Uit elke kookboek dat ze had, maakte ze het recept dat op pagina 42 stond. En ze begon met mijn koekjesboek, hoe leuk! En dat bracht me op een idee, ik ga ook zoiets doen! Ik heb nog een heleboel kookboeken die ik heb gekregen en waar ik iets uit wil maken, te beginnen met de Vegabijbel. Mijn zoontje mocht een nummer kiezen en kwam met 99 op de proppen, een leuk getal natuurlijk!

Op pagina 99 in de Vegabijbel staat een recept voor een gele currypasta, leuk natuurlijk, want ik hou van zelf kruidenpasta's en mixen maken. Maar niet zo fotogeniek, dus zocht ik een recept erbij waarin die currypasta wordt gebruikt. En dat werd deze gele bloemkoolcurry met kikkererwten en spinazie. Ik vind curry's zelf echt heerlijk, met rijst en groenten erbij en homemade naanbrood. Maar hier thuis zijn ze er minder dol op, vooral mijn zoontje niet. Die houdt gewoon niet zo van rijstgerechten helaas. Dus heb ik voor hem iets anders gekookt. Het recept wat hierna volgt is dan ook voor 2 personen (en de helft van wat in het boek staat). Het enige wat ik anders heb gedaan, is de bloemkool roosteren in plaats van koken, omdat wij dat lekkerder vinden!

Recept

Ingrediënten voor de currypasta:
1 stengel citroengras
1 sjalotje
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 tl kurkuma
1 tl kerrie
1 tl korianderpoeder
1 tl komijn
1 tl kardemom
1 tl kaneel
1 cm gember, geraspt
1 el water
Verder:
250 gr bloemkool in roosjes (een halve ongeveer)
200 ml kokosmelk
200 gr bladspinazie
100 gr uitgelekte kikkererwten
2 el geroosterd amandelschaafsel

Bereiding:
Maal alle ingrediënten voor de currypasta in een keukenmachine of hakmolen tot een pasta. Gebruik 2 eetlepels van het mengsel. De rest kun je in een potje of bakje bewaren in de koelkast, giet er wel olie op tot het helemaal onderstaat.
Doe de bloemkoolroosjes in een braadslede en meng met 2 el zonnebloemolie of olijfolie. Strooi er een klein beetje zout en zwarte peper over en meng goed. Zet voor 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180).

Kook ondertussen wat rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. En verhit wat zonnebloemolie in een wok en roerbak hier de currypasta voor 1-2 minuten (pas op dat het niet aanbrandt!). Voeg dan de kokosmelk toe en laat even pruttelen. Doe de bloemkoolroosjes, kikkererwten en de spinazie erbij en meng goed. Laat 5 minuten pruttelen tot de spinazie geslonken is.

Serveer met de rijst, amandelschaafsel en eventueel homemade naanbrood.


Wil jij ook de Vegabijbel? Bestel hem hier bij bol.com voor €33,99.

Reacties

Populaire recepten