Couronne - broodkrans met abrikozen

 


Na een tijdje stilte was het eindelijk weer eens tijd voor een bakopdracht van de Daringkitchen van Simone. Daarbij maken alle deelnemers hetzelfde baksel/gerecht en delen hun resultaat op dezelfde dag. Deze keer was de opdracht om een couronne te maken, een deegkrans of kroon die heel mooi gevlochten is en gevuld met allerlei lekkers. We gebruikten het recept van Paul Hollywood en daar kun je uiteraard wat aanpassingen in doen. Ik heb bijvoorbeeld niet alleen gedroogde abrikozen gebruikt, maar ook gedroogde peer (ik had een bakje tutti frutti gekocht) en ik bestreek de couronne met honing in plaats van abrikozenjam. Oh en de boter liep er tijdens het bakken uit, dus ik heb die in mijn recept wat verminderd.

Het resultaat is echt ontzettend lekker en natuurlijk heel mooi zo'n krans! Leuk voor en ontbijt/brunch/lunch. En wil je ook meedoen? Dat kan natuurlijk! Sluit je aan via instagram
Ingrediënten:
250 gr bloem
7 gr instantgist
5 gr zout
1 ei
50 gr roomboter op kamertemperatuur in blokjes
105 ml lauwwarme melk
Vulling:
75 gr roomboter op kamertemperatuur
70 gr lichtbruine basterdsuiker
75 gr gedroogde abrikozen
50 gr gedroogde peren (in tutti frutti mix)
65 gr rozijnen
65 gr gehakte walnoten
1 sinaasappel
30 gr bloem
Garnering:
1 eigeel
1 el melk
50 ml honing
100 gr poedersuiker
25 gr geroosterd amandelschaafsel

Bereiding:
Meng bloem met gist, zout, het ei en de boter. Voeg de melk beetje bij beetje toe tot je een deeg krijgt. Dit is een beetje plakkerig, maar dat is niet erg. Uiteindelijk wordt het na 10 minuten kneden zijdezacht als het goed is. Laat het afgedekt een uur rijzen.

Pers de sinaasappel uit, voeg 50 ml water toe en laat hierin de abrikozen, rozijnen en peren weken. Giet ze na een half uur af en snijd in stukjes. Meng met de walnoten. Meng suiker, bloem en boter.

Rol het deeg na het rijzen uit tot een rechthoek van ca 30x40 cm. Bestrijk met het botermengsel en verdeel de vulling erover. Rol dan op vanaf de lange zijde. Snijd de rol in de lengte in tweeën, maar laat 1 uiteinde aan elkaar zitten. Vlecht de twee delen om elkaar en vorm tot een krans en leg op een bakplaat met bakpapier. Laat afgedekt nog 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180). Klop het eigeel los met de melk en bestrijk de krans hiermee. Bak de couronne in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Leg hem op een rooster. Verwarm de honing in een pannetje of magnetron en bestrijk het warme brood ermee. Bestrooi met het amandelschaafsel. Laat het brood afkoelen. Maak een glazuur van poedersuiker en een klein beetje water. Garneer de krans daar ook nog mee.

Reacties

Populaire recepten