Couscous met groenten en halloumi

 Het is zo gek, maar sommige dingen heb ik gewoon nog nooit gebruikt in een recept. Wel eens gegeten, maar dus nog niet zelf mee gekookt. Zoals met halloumi, een Griekse kaas die je zo koud kunt eten, maar ook prima kunt bakken. Toen ik bij mijn schoonzus weer eens haar lunchwraps at met o.a. halloumi, ging ik op zoek naar inspiratie voor een recept hiermee. Bij HelloFresh kwam ik een lekker couscousrecept tegen, waar ik nog wat extra's aan heb toegevoegd om het nog lekkerder te maken: courgette en cherrytomaatjes. En ik heb puntpaprika's gebruikt, rood en geel, die vind ik lekkerder dan gewone paprika's (zoeter). Oh en ik heb de koriander vervangen door peterselie, omdat ik dus niet zo van koriander houd. Ik gebruik het eigenlijk alleen in Marokkaanse gerechten en dan een klein beetje. 

Couscous

De meeste mensen wellen hun couscous en dat kan voor een wisselend resultaat zorgen, de ene keer mooie korrels, de andere keer een plakboel. Ik welde mijn couscous ook altijd als het voor een salade was, voor Marokkaanse couscous stoom ik het altijd. Dit zorgt echt voor een hele andere structuur en meer luchtigheid in je couscous. Het kost natuurlijk wel wat meer tijd dus ik kan goed begrijpen dat je daar niet altijd zin in hebt. Inmiddels stoom ik ook voor salades mijn couscous, omdat ik het inmiddels zo vaak heb gemaakt dat het mij makkelijk en snel afgaat. Ook vind ik het gewoon veel lekkerder dan gewelde couscous. Dus mocht je tijd hebben, stoom je couscous dan vooral. Hier kun je lezen hoe ik dat doe. Heb je daar nou geen zin in, dan kun je de couscous ook wellen in de bouillon. Wij eten trouwens wat grotere porties, dus heb de hoeveelheid couscous verdubbeld.

Recept

Ingredi├źnten voor 2 personen:
350 ml tuinkruidenbouillon, afgekoeld
300 gr couscous (ik gebruik moyenne van Dari)
1 el zonnebloemolie
3 el rozijnen, geweld in warm water
3 el amandelen, grof gehakt
1 rode puntpaprika, in repen
1 gele puntpaprika, in grove stukken
1/2 courgette, in halve plakjes
1 teentje knoflook, uitgeperst
Zout en peper naar smaak
125 gr halloumi in kleine blokjes
1 limoen, schil geraspt en sap uitgeperst
1 el gehakte verse platte peterselie
125 gr Griekse yoghurt

Bereiding:
Zet je couscouspan op het vuur met water in de onderste pan en breng aan de kook.
Meng de couscous in een grote schaal met 175 ml van de bouillon en 1 el zonnebloemolie. Laat afgedekt een kwartier rusten. Doe dan in het bovenste gedeelte van je couscouspan en laat met de deksel erop op middelhoog vuur een kwartier stomen. Doe daarna weer terug in de schaal, giet de resterende bouillon erbij en meng met een vork of garde. Laat afgedekt weer een kwartier rijzen. Doe dan weer terug in de couscouspan en laat met de deksel erop nog een kwartier stomen tot het gaar is.
Meng de couscous daarna met de rozijnen en zet apart.

Bak de groenten in wat olijfolie met de helft van de knoflook, zout en peper naar smaak. Verhit in een andere koekenpan of wok wat olijfolie en bak hierin de resterende knoflook en limoenrasp heel kort. Voeg dan de blokjes halloumi toe en bak rondom goudbruin en krokant. Schep dan uit de pan. Doe de cousous in de pan en schep goed door de resterende olie. Schep het limoensap en peterselie erdoor.

Serveer de couscous op een bord met de groenten, halloumi en amandelen erbij. Serveer met de Griekse yoghurt naar smaak.

Reacties

Populaire recepten