Dihina - Irakese dadel-kokoskoek uit het Andere Koekboek

 

Ik heb eigenlijk nog nooit iets uit de Irakese keuken gemaakt, ben er wel heel benieuwd naar! Deze dihina is bijvoorbeeld al ontzettend lekker, een stevige maar toch smeuïge koek met kokos en dadels. Je zou er ook repen van kunnen maken als tussendoortje, heerlijk! Er zit wel suiker in, maar ook dadelstroop. Ik ben wel benieuwd of de suiker bijvoorbeeld ook te vervangen is door dadelpoeder bijvoorbeeld. Ik ga het eens proberen, dan heb je helemaal een lekker gezond tussendoortje.

Het andere koekboek

Het recept voor deze dihina komt uit Het andere Koekboek, dat is zo'n ontzettend leuk boek! In het boek staan kinderen van vluchtelingen uit allerlei landen van over de hele wereld en zij delen hun favoriete recepten uit hun vaderland. Ze hebben vaak alles moeten achterlaten, maar recepten van het eten waar ze zo dol op zijn kun je natuurlijk overal mee naartoe nemen en overal bereiden. Dat is echt zo'n mooi idee, nooit zo over nagedacht, maar het kan kinderen inderdaad weer even terugbrengen naar het land waar ze geboren en voor een deel opgegroeid zijn. De verhalen zijn ook echt ontroerend en helemaal als je de filmpjes bekijkt die bij het kind horen. Er staat namelijk bij elk kind een QRcode die je kunt scannen zodat je op een youtube video uitkomt waarin het kind iets vertelt over haar favoriete eten. 



Ik was natuurlijk begonnen met mijn project 99, van elk kookboek het recept op pagina 99 maken. Nu staat er op die pagina in dit boek een foto en geen recept, maar die foto hoort bij het recept voor dihina. Een van de lievelingsrecepten van Fatima uit Irak. Haar filmpje kun je hier bekijken op Youtube.

Er staan trouwens nog veel meer lekkere recepten in die ik graag nog eens uit wil proberen, de krokante samosa's uit Sri Lanka bijvoorbeeld. Daar heb je wel 10 eieren voor nodig haha, maar lijken me echt lekker! Zeker omdat de loempiavellen ook nog gepaneerd worden. Of dolma, gevulde groenten die ik al jaren eens wil uitproberen. Hoe dan ook, genoeg lekkers om nog eens te maken en tegelijkertijd een leuk boek om door te lezen en de filmpjes erbij te bekijken. En voor ik het vergeet! Achterin zit nog een leuk memoryspel met foto's van gerechten uit het boek én een kaartje om jouw kind zijn eigen favoriete eten op te laten schrijven. Daarnaast nog superleuke stickers van allerlei ingrediënten, zodat je met je kind een boodschappenlijstje van stickers kunt maken.

Mijn top 10 uit dit boek:
1. Dihina (Dadel-kokoskoek uit Irak)
2. Samosa's (krokante driehoekjes uit Sri Lanka)
3. Biryani met raita (Rijst-kipschotel met yoghurtsaus uit Pakistan)
4. Ambasha (platbrood uit Eritrea)
5. Pakora (groente-aardappelbeignets uit Pakistan)
6. Injera (desempannenkoek met 3 toppings uit Eritrea)
7. Beignets africains (kokos-oliebolletjes uit Gambia)
8. Mantoe (dumplings uit Afghanistan)
9. Meshkofi (zoete pudding uit Iran)
10. Mutaki (zoete hoorntjes uit Azerbeidjan)

Benieuwd naar het boek? Het Andere Koekboek bestel je hier bij bol.com voor 16,95!

Recept dihina

Ik heb het recept uit het boek gehalveerd, zodat het precies in een vorm van 20x20 cm past. Daar haal je ongeveer 10 repen of 25 vierkantjes uit.

Ingrediënten:
125 ml melk
150 gr suiker
150 gr dadelstroop
150 ml zonnebloemolie
225 gr bloem
100 gr walnoten, grofgehakt
125 gr kokosrasp

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 200 graden (hetelucht 180) en bedek een vierkante vorm van 20x20 cm met bakpapier (zo til je de koek er makkelijk uit na het bakken).
Doe de melk in een steelpannetje en zet op hoog vuur tot hij warm is. Zet dan het vuur lager en roer de suiker, olie, dadelstroop en 50 gr van de kokos erdoor. Meng goed tot de suiker is opgelost en het mengsel warm is. Haal de pan van het vuur, voeg dan de bloem toe en roer tot er geen klontjes meer zijn.
Strooi 50 gr kokos op het bakpapier in de vorm. Giet het beslag daar overheen en strijk goed uit. Verspreid de walnoten erover en druk goed aan. Zet de koek voor 25 minuten in de oven. Bestrooi dan met 50 gr kokos en zet nog 10 minuten in de oven. Bestrooi de koek na het bakken met de rest van de kokos. Laat afkoelen op een rooster en snijd in repen of vierkantjes. 


Reacties

  1. Ik sta dit recept te maken, alle stappen gevolgd en zie dat ik de olie nog heb staan. Staat bij de ingrediënten maar niet bij de stappen..

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten