Gepofte zoete aardappel

 Je kent dit gerechtje vast al wel, gepofte zoete aardappel met allerlei lekkere toppings. Je kunt er natuurlijk vanalles in en op doen, zodat het steeds weer anders smaakt. Ik neem meestal de grote zoete aardappels en dan 1 per persoon, omdat het best machtig is. Sami eet er trouwens ook gewoon een helemaal op haha, die vindt het echt heerlijk! Al doet hij niet alle toppings erop die wij erop doen. Wat wij het lekkerst vinden is in ieder geval iets zoutigs (kaas/olijven) en iets zuurs (augurk/tomaat) als tegenhanger van de zoete aardappel. Dan nog wat frisse komkommer, mais, paprika en wortel erbij en een schep Griekse yoghurt en de smaakcombi is perfect! 

Maar gebruik ook eens stukjes kip of pittige garnalen, kidneybonen, (geroosterde) kikkererwten, rode kool (ingemaakt of rauw), ingemaakte rode ui, tuinkers, lente-ui, noem maar op! Voor deze foto gebruikte ik trouwens wat kleinere aardappels, die zijn wat sneller gaar en voor kinderen misschien van een beter formaat. 

Ingrediënten voor 3-4 personen:
1 grote zoete aardappel per persoon
100 gr geraspte kaas (liefst zelf geraspt)
125 gr Griekse yoghurt
1 rode puntpaprika in blokjes
Halve komkommer in blokjes
3 wortels, geraspt (of neem worteljuliënne)
1 blikje mais (of kook verse kolven en haal de maïskorrels er daarna vanaf)
Handje cherrytomaatjes in partjes
Bakje groene olijven in plakjes
Evt. lenteuitjes in ringetjes

Bereiding:
Was de aardappels goed, maar laat de schil eraan zitten. Verpak ze individueel in aluminiumfolie en leg ze voor ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Leg ze op het rooster van je oven met een bakplaat eronder, omdat ze vaak wat lekken.
Snijd ondertussen alle toppings in kleine stukjes en verdeel over schaaltjes. Laat de aardappels een minuut of 10 in het folie afkoelen en verwijder dan het folie. Snijd ze open en serveer met de toppings naar keuze (wij prakken altijd eerst de aardappel met kaas en doen daarop de rest van de toppings.

Reacties

Populaire recepten