Noten-karamelslof uit het Feestdagenbakboek

 


Een paar weken geleden ontving ik een feestelijk pakket van Laura Kieft met daarin natuurlijk haar nieuwste boek het Feestdagen bakboek en nog een heleboel andere leuke en lekkere dingen om mee te bakken. Sprinkles, kleurstof, oogjes, lemon curd en een kleine sloffenring! Ik had er zelf al een, maar die is veel groter. Met deze kun je leuk kleinere versies maken zodat je meerdere verschillende smaken in één keer op tafel kunt zetten. Leuk voor een verjaardag! En toen ik op pagina 99 keek naar het recept wat daar stond (voor boekreviews maak ik nu het recept wat op pagina 99 staat, dat nummer heeft mijn zoontje uitgekozen), was het een noten-karamelslof! 

Feestdagenbakboek

Het feestdagenbakboek is op zichzelf al een feestje om door te nemen! Zulke leuke recepten voor Halloween, Sinterklaas, Kerst, pasen, Valentijnsdag, moederdag, Koningsdag, vaderdag en Oud en Nieuw. Toevallig was dit een idee wat ik zelf ook had voor een bakboek ooit, maar dan nog met suikerfeest en offerfeest erbij :D. Het is echt ideaal om iets leuks uit te kiezen voor een van deze feestdagen. Het zijn allemaal toegankelijke recepten, met soms eenw at uitdagende recept ertussen, zoals de konijntaart, hoe cute is die! Ik vind het altijd leuk om een kookboek helemaal door te nemen en ook echt te lezen wat er allemaal bij staat, eigenlijk net als een leesboek, maar dan met meer plaatjes haha!

Mijn top 10 uit dit boek:

1. Citroen-roomkaasrolls met fruit
2. Frambozen-cheesecakebonbons
3. Appel-spijscrumble
4. Stroopwafelblondies
5. Sinaasappelsoesjes (love sinaasappel)
6. Mokka-eclairs
7. Homemade chocoladeletters
8. Appel-speculaaskruimelkoek
9. Soesjestoren  
10. Spookschuimpjes

Klinkt dat niet leuk en lekker om te maken? Wil jij dit boek ook bestelen, dat kan hier bij bol.com voor 24,99.

Recept

In het boek staat het recept voor 2 sloffen, ik heb dat echter gehalveerd, omdat 1 slof wel genoeg voor ons is. Alleen de karamelvulling heb ik volgens de hoeveelheden uit t boek gemaakt, zodat ik ook de bovenkant er nog mee kon garneren. Je hebt hier een sloffenring van 24x9 cm voor nodig. Voor de noten gebruikte ik deze notenmix van Koro, bestel nu in hun webshop met 5% korting als je kortingscode ELLOUISA invult.

Ingrediënten:
90 gr koude roomboter in blokjes
75 gr witte basterdsuiker
1 eigeel
Snufje zout
1 tl bakpoeder
140 gr bloem
Spijs:
75 gr amandelmeel (of fijngemalen gepelde amandelen)
75 gr witte basterdsuiker
1/2 ei
Karamel:
200 gr gecondenseerde melk
30 gr roomboter
2 el donkerbruinde basterdsuiker
Verder:
100 gr ongezouten notenmix (ik gebruikte deze van Koro)

Bereiding:
Meng voor het deeg de boter met suiker, eigeel, zout, bakpoeder en bloem tot een zacht deeg. Verpak in een plastic zakje en leg een uur in de koelkast. Meng ondertussen het amandelmeel met de suiker en het ei tot een smeuïg spijs. Is het te droog, voeg dan nog wat extra ei itoe. Verpak in een plastic zakje en laat rusten buiten de koelkast.

Na het rusten rol je het deeg uit op bakpapier tot een dikte van ongeveer 1 cm. Verplaats dit naar je bakplaat en druk je sloffenring erop. Verwijder overtollig deeg, maar laat de vorm staan. Verdeel het amandelspijs erover en laat rondom een rand van 1 cm vrij. Bak de sloffenbodem 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160).

Laat de bodem goed afkoelen op een rooster. Ondertussen rooster je de noten 10 minuten in de nog warme oven. Leg ze hiervoor op een bakplaat met bakpapier. Maak ook de karamel door de gecondenseerde melk boter en suiker aan de kook te brengen in een steelpan met dikke bodem. Blijf wel roeren! Zet het vuur daarna wat lager en laat een paar minuten pruttelen, terwijl je blijft roeren. Verdeel de karamel over de sloffenbodem en garneer met de noten. Laat afkoelen en serveer.

Reacties

Populaire recepten