Buche de noël - kerstcakerol

 


Het is tijd voor de uitdaging van The Daringkitchen van de maand december! En deze keer is dat de buche de noël, een kerstboomstam, afkomstig uit Frankrijk. Het is eigenlijk een cakerol met een heerlijke vulling, die je bestrijkt met chocolade botercrème (of een andere chocoladecrème) en als boomstam versierd. We gebruikten voor deze challenge het recept van Jamie Oliver, maar uiteindelijk heb ik er toch een hele eigen versie van gemaakt. Ik gebruik namelijk al een tijdje standaard verhoudingen voor een cakerol, omdat het met die verhoudingen bij mij het beste lukt. Deze verhouding is: 1 ei, 30 gr suiker, 30 gr bloem en 1 el water. Dit kun je vermenigvuldigen naar gelang de grootte van jouw bakplaat. Voor een standaard ovenbakplaat gebruik ik 4 eieren. En in dit geval heb ik een deel van de bloem vervangen door cacao. Als vulling koos ik voor slagroom en deze superlekkere hazelnootpasta van Nocciolata, wat lekker is dat! Biologisch en lekkerder dan Nutella! Je kunt het bij natuurwinkels kopen, bijv. Ekoplaza.

De buitenkant heb ik gegarneerd met de chocolade botercrème uit het recept van Jamie, en daar overheen vlokken gedaan. Maar je kunt dit ook weglaten en er een soort nerven in maken zoals bij een echte boomstam :D. 

Ingrediënten:
4 eieren
120 gr suiker
100 gr bloem
20 gr cacao
4 el heet water
Vulling:
200 gr Nocciolata crunchy hazelnootpasta (of een andere hazelnootpasta)
200 ml slagroom
1 zakje klopfix
2 el poedersuiker
2 el mascarpone
Botercrème:
150 gr pure chocolade
150 gr roomboter op kamertemperatuur
100 gr poedersuiker
Extra:
Hele geroosterde hazelnoten
Chocoladevlokken naar keuze

Bereiding:
Scheid de eieren. Doe de eiwitten in een beslagkom met de helft van de suiker en klop dit stijf tot een meringue (als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt is het goed). Klop in een andere kom de eigelen met de rest van de suiker en het hete water voor ongeveer 5 minuten tot het dik en lichtgeel is. Schep op de eiwitten. Meng bloem met cacao en zeef erboven. Schep dit luchtig door elkaar tot een dik en luchtig beslag.
Bedek de bakplaat van je oven met bakpapier en verdeel het beslag hierover, strijk het gelijkmatig uit. Bak de cakerol in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer 12 minuten. Leg een theedoek klaar en leg de cakeplak hierop. Rol hem meteen in de theedoek en laat zo afkoelen.

Klop ondertussen de slagroom stijf met de klopfix en poedersuiker. Mix dan de mascarpone erdoor.
Als de cakerol is afgekoeld, bestrijk je deze eerst met de hazelnootpasta en dan met de slagroom, houd een beetje apart voor de garnering.

Smelt de chocolade au bain marie en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Mix de boter ondertussen met de poedersuiker tot een witte romige crème. Mix de chocolade erdoor tot een romige chocoladecrème. Bestrijk de cakerol ermee en bestrooi eventueel met vlokken. Spuit er toefjes slagroom en overgebleven botercrème op en garneer met hazelnoten. Zet minimaal 1 uur in de koelkast voor je hem aansnijdt.

Reacties

Populaire recepten