Seffa medfouna - Marokkaanse vermicelli met kip

 Al jaren wilde ik seffa medfouna maken, maar op de een of andere manier kwam het er maar niet van. Het leek me altijd zo lekker, gestoomde vermicelli met heerlijke kruidige kip met zoete saus, rozijnen, kaneel en amandelen. Heerlijk! Net als couscous tfaya, dat vind ik ook zo lekker! Alleen in dit gerecht verstop je de kip onder de vermicelli, medfouna betekent namelijk zoveel als "verstoppen" of "begraven", onder de vermicelli dus in dit geval! En toen ik het boek Elke dag anders van Uit de keuken van Fatima kreeg, zag ik het recept er al in staan toen ik erin ging bladeren. Voor kookboekreviews maak ik nu steeds het recept wat op pagina 99 staat (dat nummer heeft mijn zoontje uitgekozen). En laat daar nou medfouna staan! Dus dat werd het!

Vermicelli stomen

Voor dit gerecht gebruik ik deze vermicelli van Dari, die is hier heel geschikt voor. Ik koop het bij de Marokkaanse of Turkse winkel, maar in grote steden hebben veel supermarkten het inmiddels ook. Het duurt even voordat de vermicelli gaar is, langer dan in het boek was aangegeven. Maar het is de moeite waard! Het is echt heel anders dan gewoon koken, dus doe dat echt niet, dat is zonde van de smaak! Eigenlijk een beetje hetzelfde als met couscous, gestoomde couscous smaakt echt heel anders dan gewelde couscous.

Voor de kip heb ik een hele kip gebruikt en deze in stukken gesneden (2 bouten en 2x kipfilet met vleugel) en het vel verwijderd. Maar je kunt ook kiezen voor kippenbouten (zoals in het recept is aangegeven) of als je liever geen bot hebt, kipdijfilet. Ook hier heb ik een veel langere kooktijd aangehouden dan de 15 minuten die in het boek staan. Ik kook kip eigenlijk altijd een uur, niet alleen vanwege de bacteriën, maar ook om de saus lekker te laten worden. Dus hieronder volgt het recept hoe ik het zelf gemaakt heb, dat wijkt dus iets af van wat in het boek staat.



Verder is het boek van Fatima weer heel gevarieerd, van pastagerechten tot traditionele Marokkaanse maaltijden, van homemade brood tot lekkere baksels, soepjes en smoothies. Mijn top 10:

1. Medfouna
2. Nutella ijskoffie
3. Gegrilde kip, gevuld met mihoen
4. Speculoos driptaart
5. Spinazie rolcake
6. Chocolate chip ijskoekjes
7. Lasagne met romige kip, spinazie en champignons
8. Bitterballen
9. Bagels
10. Club sandwich met zalm

Klinkt goed toch? Wil je dit boek ook? Bestel hem dan hier bij bol.com voor 20,99.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 hele kip of 4 kippenbouten (of 1 kilo kipdijfilet)
3 uien, gesnipperd
2 el gehakte verse platte peterselie
1 el gehakte verse koriander
1 tl zout
1 tl kurkuma
1 tl gember
1/2 tl zwarte peper
1 tl ras el hanout
1 tl kaneel
500 ml kokend water
1 el honing
200 gr blanke rozijnen
Vermicelli:
300 gr vermicelli
2 el zonnebloemolie
450 ml water
Extra:
Kaneel, poedersuiker, 100 gr gepelde amandelen of amandelschaafsel

Bereiding:
Meng de vermicelli in een grote schaal of bord met de zonnebloemolie (met je handen) en laat even staan. Verhit in het onderste deel van een stoompan of couscouspan 3 el zonnebloemolie en bak hierin de kip rondom even aan. Voeg de ui toe en bak op laag vuur voor ongeveer 2 minuten. Strooi de peterselie, koriander en kruiden erover en meng even goed. Giet dan het kokend water erbij aan de zijkant en breng aan de kook. 

Doe de vermicelli in het bovenste gedeelte en zet op het onderste gedeelte, doe de deksel erop. Zet het vuur middelhoog en laat 20 minuten stomen. Zet het vuur dan laag. Stort de vermicelli in een grote schaal of bord en sprenkel er 150 ml koud water over. Meng even met je handen door de vermicelli en doe dan terug in het stoomgedeelte. Zet weer op de pan met kip en zet het vuur weer middelhoog. Deksel erop en weer 20 minuten stomen. Hierna weer 150 ml water erover sprenkelen en weer 20 minuten stomen. Sprenkel er weer water over en stoom nog 1x tot het goed gaar is. 

Bak de amandelen in 2 el zonnebloemolie goudbruin (als je amandelschaafsel gebruikt bak  je deze in een droge koekenpan goudbruin). Voeg ondertussen aan de kip de honing en rozijnen toe (bewaar 2 eetlepels rozijnen voor de garnering) en eventueel wat extra water als het te droog is geworden (maar de saus moet mooi dik zijn). 

Schep 1/3 van de vermicelli op een groot bord en spreidt het uit. Verdeel de kip en saus erover en daarop de rest van de vermicelli als een soort bergje. Versier met kaneel, poedersuiker, amandelen en rozijnen.

Reacties

  1. Je bent bij de eerste stoomronde de 150ml vergeten te vermelden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten