Triple chocolatetulband


Hou jij van chocolade? Haha, retorische vraag misschien, ik ken weinig mensen die geen chocolade lusten. Ik moet wel zeggen, ik ben niet iemand die het perse elke dag moet hebben of die dan meteen een hele reep achter elkaar opeet, maar ik vind het wel heel lekker én leuk om mee te bakken. Deze keer heb ik dan ook een megalekkere chocoladetulband voor jullie. En wel een met 3 soorten (of eigenlijk 4) chocolade! In deze tulband zit namelijk gesmolten pure chocolade, melk- en witte chocolatechips, een chocoladeganache en hartjes van ruby chocolade. Dat is een roze chocolade gemaakt van de ruby cacaoboon, die roze is. Je kunt een gewone tulbandvorm gebruiken, maar ik maakte hem deze keer in de Elegant Heart tulband van Nordic ware die ik vond bij Bouwhuis. Echt een prachtige hartvorm die heel geschikt is voor bijvoorbeeld Valentijnsdag of moederdag, maar ook gewoon voor jezelf. Ik maakte hem voor mijn dochters verjaardag toen er bezoek kwam. Een groot succes, want de cake is echt heerlijk smeuïg en heeft een volle chocoladesmaak zonder dat hij te zoet is. 

Voor de chocolade heb ik deze keer gekozen voor de chocolatecallets van Callebaut, een topkwaliteit chocolade en dat proef je echt. Deze zijn niet bakvast, omdat ik geen harde chips in de cake wilde hebben, maar vind je dat wel lekker, dan kun je ook kiezen voor bakvaste druppels

En dan, het geheim van de smeuïgheid van deze cake! Door het gebruik van crème fraiche! Ik heb al vaker cakes gemaakt met yoghurt of kwark en wist al dat door die toevoeging je cake heerlijk smeuïg wordt. Op een Amerikaanse blog las ik over het gebruik van zure room of crème fraiche bij een chocoladecake en heb het uitgeprobeerd, en ja het werkt!

Ingrediënten:
75 gr cacao
180 gr pure chocoladecallets of gehakte pure chocolade
185 ml kokend water
250 gr bloem
12 gr bakpoeder
Snufje zout
200 gr roomboter op kamertemperatuur
4 eieren
250 gr lichtbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
275 gr crème fraiche
100 gr chocoladecallets melk
100 gr chocoladecallets wit
Ganache:
200 ml slagroom
175 gr pure chocolade
Chocoladehartjes
Paar chocoladecallets wit

Bereiding:
Meng de cacao met de chocoladecallets en roer het kokend water erdoor. Laat al roerende de chocolade smelten. Roer bloem met de bakpoeder en zout door elkaar. 
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker voor een paar minuten. Mix de crème fraiche en het chocolademengsel erdoor. Doe dan het bloemmengsel erbij en mix erdoor tot een dik en romig beslag. Schep de chocolatechips erdoor.

Vet je tulbandvorm in, ik gebruik al een hele tijd een papje van 1 tl zachte boter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem. Door elkaar roeren en insmeren, werkt perfect! Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Zet de cake in een voorverwarmde oven van 175 graden (160 hetelucht) en bak in ongeveer 50 minuten gaar. Laat de cake een half uur afkoelen in de vorm en stort dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Maak de ganache door de room et verwarmen in een pannetje (niet koken!). Roer de chocolade erdoor tot deze gesmolten is. Laat dit een kwartiertje staan zodat het wat dikker wordt en verdeel dan over de cake (leg er iets onder!). Versier met de hartjes en witte chocoladecallets.

Dit artikel is een samenwerking met Bouwhuis, meer hierover lees je in mijn disclaimer.

Reacties

Populaire recepten