Peanutbutter bars


Hoe vind jij deze peanutbutter bars eruit zie? Goed toch? Het zijn een soort fudgy chocoladestukken met Amerikaanse pindakaas (die romige, beetje zoete variant). Daar bovenop een chocoladeganache met weer deze pindakaas. Je bakt ze in een warm waterbad in de oven en dat zorgt voor een lekkere zachte structuur, heb het nooit eerder gegeten eigenlijk. Ik maakte deze bars voor de swiepswoepswap van deze maand! Ik werd gekoppeld aan Debsbakeryandkitchen. Ik volg haar toevallig al een tijdje en zij mij ook, ik weet nog dat we samen meededen aan de Koffietijd Bakwedstrijd een paar jaar geleden. Zij kwam een stukje verder dan ik weet ik nog! Zij maakt trouwens andersom ook iets van mij, dus ben heel benieuwd wat het geworden is! Bij een eerdere foodblogswap maakte ze al eens mijn kiptajine met honing en voegde er bloemkool aan toe, mooie twist! 

Ik vind het dus altijd zo leuk om met foodblogswaps mee te doen (er zijn twee verschillende: de maandelijkse kleine foodblogswap via facebook en deze grote swiepswoepswap die wat minder vaak plaatsvindt, maar een heleboel meer deelnemers kent). Ik neem de blog waaraan ik gekoppeld word helemaal door, echt alle recepten scroll ik langs en wat me lekker lijk, sla ik op (op pinterest) om ooit eens te maken (ik zeg ooit, omdat ik een paar duizend recepten daar heb opgeslagen haha). Meestal blijven er 1 of 2 hangen die ik echt graag wil maken en daar kies ik er dan een van uit. Deze keer waren het er wel meer dan 1 of 2 haha, dus heb weer mooi wat toegevoegd aan mijn collectie op pinterest. Wat denk je bijvoorbeeld van deze stroopwafelcheesecake, preitaartjes (lekker voor de ramadan!), de mooie frambozenmeringues met pistachenoten of deze zomerse perzik wortelsalade met avocado (ga ik van de zomer zeker proberen!). Kortom, neem ook gauw een kijkje voor wat lekker inspiratie. En ben je zelf foodblogger, volg dan ook haar platform "Het ingrediënt" voor tips!

Ik koos dus voor deze peanutbutter bars waar geen extra suiker aan wordt toegevoegd, best gezond dus! Ik verving een deel van de pure chocolade door melkchocolade, omdat ik niet meer in huis had. Maar de smaak was precies goed zo. Ik denk dat dit ook heel lekker is met speculoospasta i.p.v. pindakaas.

Ingrediënten voor 16 vierkantjes:
4 eieren
200 gr pure chocolade, in blokjes
50 gr melkchocolade, in blokjes
115 gr roomboter
65 gr romige pindakaas (Amerikaanse)
Ganache:
140 gr pure chocolade, in blokjes
60 ml slagroom
75 gr romige pindakaas (Amerikaanse)

Bereiding:
Klop de eieren in een minuut of 2 schuimig.
Doe de chocoladeblokjes met de boter en pindakaas in een kom en zet deze op een pannetje met een laagje water. Zet op het vuur en laat al roerende smelten. Haal dan van het vuur en klop de losgeklopte eieren er rustig door (giet in een straaltje erbij terwijl je klopt, anders krijg je roerei).


Breng een volle waterkoker aan de kook en bedek een vierkante vorm van 20x20cm met bakpapier. Giet het chocoladebeslag hierin en zet de vorm in een grotere bakplaat of braadslede. Zet dit op het rooster van je oven (in de oven). Giet het kokende water in de bakplaat of braadslede.

Bak dit 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) en zet dan de oven uit en de deur op een kier (doe er bijvoorbeeld een houten lepel tussen). Laat zo nog 10 minuten staan en zet de koek dan in de koelkast om helemaal af te koelen.

Als hij is afgekoeld, maak je de ganache door de room te verwarmen (niet koken). Haal van het vuur en roer de chocolade erdoor tot je een glanzende ganache hebt. Verdeel dit over de koek en strijk mooi glad. Smelt de pindakaas in de magnetron of in een pannetje en doe in een spuitzakje of boterhamzakje. Knip er een klein puntje af en spuit lijntjes over de ganache. Haal er een satéprikker doorheen (van boven naar beneden en dan weer terug naar boven, heen en weer dus). 

Zet dit minimaal een uur in de koelkast en snijd dan in vierkantjes. Bewaar ze in de koelkast.

Reacties

  1. Hallo,

    Mashallah ziet er heerlijk uit. Il het gaar morgen proberen. Heb alleen 1 vraagje in je recept staat dat je de oven uit moet doen. Maar nergens staan op hoeveel graden je het moet bakken.

    Alvast bedankt.

    Groetjess

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten