vrijdag 18 maart 2022

Citroenbroodjes

Oke, dit is het eerste recept dat ik maak met lemon curd! Gek he, hoe veel ik ook kook en bak, er zijn nog steeds producten die ik nog nooit heb gebruikt of dingen die ik nog nooit heb gemaakt. Zo heb ik ook nog nooit tofu gegeten of pulled oats en havermout gebruik ik ook zelden. Maargoed, lemon curd dus, dat bestelde ik bij Bouwhuis Baktotaal, samen met goede bloem, amandelschaafsel (die heel dun is geschaafd!) en royal icing voor de garnering. Toen ik de lemon curd opende vond ik het niet meteen heel aangenaam ruiken en ik had dus mijn twijfels over hoe de broodjes zouden uitpakken. Maar ze zijn echt zo onwijs lekker! Heerlijk fris en samen met de zoete royal icing en een beetje nootsmaak van het amandelschaafsel echt een traktatie! 

Het recept is voor kleine broodjes, die vind ik persoonlijk leuk staan en makkelijker weghappen. Maar als je grotere broodjes wilt, kun je het recept ook verdubbelen en dan hetzelfde aantal aanhouden.

Ingredi├źnten voor 16 kleine broodjes:
250 gr bloem
4 gr instantgist
50 gr suiker
Snufje zout
1 zakje vanillesuiker
25 ml zonnebloemolie
1 ei
50-100 ml lauwwarme melk
Vulling:
50 gr roomboter op kamertemperatuur
2 el lemon curd
1 el suiker
Garnering:
75 gr royal icing
Water tot je een mooi glazuur hebt
25 gr amandelschaafsel

Bereiding:
Meng bloem met gist, suiker, zout en vanillesuiker. Voeg het ei en de olie toe en giet dan beetje bij beetje de melk erbij tot je een samenhangend deeg hebt. Het mag iets plakken, maar niet te veel. Kneed dit ongeveer 10 minuten tot het zacht en soepel is. Laat dan afgedekt een uur rijzen op een warme plek (ik verwarm mijn oven altijd 5 min voor op 50 graden en zet hem dan weer uit).

Meng ondertussen vast de boter met de lemon curd en suiker. Rol het deeg na het rijzen uit tot een rechthoek van ongeveer 20x40 cm. Bestrijk met de vulling en vouw in de lengte dubbel tot een kleinere rechthoek. Snijd in 16 gelijke repen (ongeveer 1.5-2 cm breed). Neem een reep en rek deze een beetje uit terwijl je hem tot een spiraal draait. Rol om je hand en vorm er een mooi spiraal broodje van.

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat afgedekt nog een half uur rijzen. Bestrijk dan met losgeklopt eigeel en bak ze in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar in een oven van 220 graden (hetelucht 200). Laat ze afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen het glazuur van de royal icing en het water en rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Garneer de broodjes hiermee.


Dit artikel is een samenwerking van Bouwhuis Baktotaal, lees meer hierover in mijn disclaimer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten