Mergpijpjes

 


Mergpijpjes, vind jij ze lekker? Ik zal heel eerlijk zijn, dat ik die uit de winkels niet zo lekker vind. En dat komt doordat de marsepein zo kunstmatig smaakt. Deze is vaak gemaakt van een heleboel suiker, een klein beetje amandel en vooral veel amandelaroma of essence, wat het bijna een chemisch smaakje (en kleurtje!) geeft. Ik wilde ze altijd al zelf een keer maken en dat kon nu eindelijk voor de challenge van The Daring Kitchen! Het recept van Laura's bakery was het basisrecept, maar je moest er wel je eigen draai aan geven. Dus maakte ik mijn marsepein zelf, wat echt supersimpel is. Het enige nadeel is dat het niet spierwit is en iets sneller breekt bij het vouwen, maar dat is geen ramp. En wat een smaakverschil, echt als je normaal gesproken geen marsepein lust, dan moet je het eens zelf maken, totaal anders!

Als vulling koos ik voor de jam en maakte er een botercrème bij in plaats van banketbakkersroom. In mijn beleving zit er namelijk ook botercrème in en geen banketbakkersroom. Dit was meteen een mooie kans om eens botercrème op basis van banketbakkersroom te maken. Nog nooit gemaakt en in het blad Meesterlijk van meesterbakker Robèrt zag ik het ook al staan. Wel mijn eigen banketbakkersroomrecept gebruikt en daar de boter doorheen geklopt. Ontzettend lekker zo! 

Dan nog even over het maken, het is best even een klusje hoor. Want er zijn een heleboel verschillende stappen: eerst maak je de banketbakkersroom, omdat die met afkoelen. Dan de marsepein, omdat dat ook even moet rusten. Vervolgens bak je het biscuit en verwerk je de banketbakkersoom in je botercrème. Het biscuit wordt gevuld en gesneden (ik weet niet hoe groot de mergpijpjes uit het recept waren, maar ik heb er 16 stuks van gemaakt en dat waren al best grote koeken, dus 6 stuks? dat zijn echt mega units!). Marsepein uitrollen en eromheen vouwen. Netjes dichtmaken en dan nog in de chocolade dompelen. Niet even tussendoor doen dus. Maargoed, eindresultaat? De lekkerste mergpijpjes die ik heb geproefd, echt waar!

En wil jij ook eens meedoen met zo'n challenge? meld je dan ook aan bij The Daringkitchen, dat kan via facebook of instagram.

Ingrediënten voor 16 stuks:
3 eieren
100 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
75 gr bloem
25 gr maïzena
Marsepein:
250 gr gepelde amandelen
250 gr poedersuiker
1-2 eiwitten
Banketbakkersroom:
250 ml melk
2 eigelen
1 zakje vanillesuiker of een half vanillestokje
50 gr suiker
20 gr maïzena
Verder:
175 gr roomboter op kamertemperatuur
50 gr poedersuiker
50 gr aardbeienjam, gepureerd
150 gr pure chocolade

Bereiding:
We beginnen met de banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe de melk met het vanillemerg in een pan en breng het aan de kook. Laat het even rustig koken zodat de vanillesmaak erin kan trekken. Mix ondertussen de eidooiers met de suiker licht en schuimig (als je vanillesuiker gebruikt in plaats van een vanillestokje dan kun je dat hierbij voegen i.p.v. bij de melk). Mix dan de maïzena erdoor. Doe de melk in een maatbeker en schenk dit in een straaltje bij de eidooiers, terwijl je blijft mixen. Als alle melk erbij zit dan doe je het terug in de pan. Breng op laag vuur aan de kook en blijf roeren. Laat het zo'n 3 minuten koken en blijf roeren zodat het niet gaat verbranden of klonteren. Als de room mooi dik en gekookt is, dan giet je het in een schaal. Leg er plastic folie op om af te koelen en laat het zo koud worden in de koelkast.

Nu malen we de amandelen helemaal fijn in een hakmolen of keukenmachine. Doe over in een schaal en roer er de poedersuiker door. Voeg 1 eiwit toe en meng goed door de amandelen. Voeg dan beetje bij beetje het andere eiwit toe tot het samenkomt. Het kan zijn dat je niet alles nodig hebt, dus gooi niet alles in 1 keer erbij. Verpak in een plastic zakje en laat rusten buiten de koelkast.

Nu maken we het biscuit: doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in een kom en mix dit in ongeveer 10 minuten dik, luchtig en lichtgeel. Zeef bloem en maïzena erboven en schep er luchtig door (niet kloppen of mixen!). Bedek de bakplaat van je oven met bakpapier en strijk hier het beslag over uit. Niet te dik, maximaal 1 cm hoog. Bak de biscuit in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) voor ongeveer 12  minuten en haal dan uit de oven. Leg er een theedoek over en laat afkoelen.

Ondertussen kloppen we de boter voor de botercrème samen met de poedersuiker voor een minuut of 5. Doe dan de afgekoelde banketbakkersroom erbij en klop nog 5-10 minuten tot het een mooie botercrème is. Heb je het idee dat het niet goed samenkomt of vlokkerig is, zet je kom dan even op een pannetje met een laagje water en breng aan de kook terwijl je de crème doorklopt. Niet te lang, vaak is een paar seconden al genoeg en zie je dat het samenkomt en een goede botercrème wordt. 

Snijd je biscuit aan de randjes bij en dan doormidden zodat je twee rechthoeken overhoudt. Bestrijk de ene rechthoek met botercrème en de andere rechthoek met jam. Leg ze dan op elkaar met de vulling tegen elkaar aan. Laat dit even opstijven in de koelkast terwijl je de marsepein in 16 gelijke bolletjes verdeeld. 

Snijd het biscuit in 16 gelijke reepjes en rol elk bolletje marsepein uit met behulp van wat poedersuiker. Zorg dat het zo dun mogelijk is en vouw om je cakereepje heen. Druk randjes goed samen en haal overtollig marsepein eraf. Leg op een groot bord of een snijplank en werk zo alle mergpijpjes af.

Smelt de chocolade au bain marie en dompel elk mergpijpje met de uiteinden hierin. Laat overtollig chocolade afdruipen en leg ze op een snijplank met aluminiumfolie. Laat in de koelkast hard worden.

Reacties

Populaire recepten