Amandelvlechtjes



 In de Marokkaanse patisseriewereld zijn amandelen altijd erg belangrijk geweest, veel koekjes bestaan uit een basis van amandelspijs met oranjebloesemwater (en soms kaneel) en daar omheen een wit deeg dat in allerlei vormen wordt gemaakt. Zo heb je de beroemde gazellehoorntjes (te vinden in mijn boek 100 luxe koekjes) en nog vele andere soorten en maten. Ik vind ze zelf op zich wel lekker, maar niet perse om er een enorme hoeveelheid van te maken. Meer als onderdeel van een dienblad met meerdere soorten koekjes, voor suikerfeest bijvoorbeeld. Deze amandelvlechtjes zijn weer een leuke variant en vragen wel wat tijd om te maken. Ook is het vouwen wat lastig uit te leggen in geschreven tekst, op instagram vind je een reel video waarin je ziet hoe je ze moet vouwen.

Neem een kijkje in mijn koekjesoverzicht met 111 koekjesrecepten voor meer lekkere koekjes!

Ingrediënten voor ongeveer 25 stuks:
250 gr bloem
75 gr gesmolten boter
2 el basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 eigeel
1 el oranjebloesemwater
ca. 50-100 ml melk (tot je een deeg krijgt)
Vulling:
250 gr gepelde amandelen
100 gr suiker
1 tl kaneel
1 eigeel
1 tl oranjebloesemwater

Bereiding:
Maal de amandelen fijn in een hakmolen of keukenmachine. Voeg de suiker toe en maal nog even mee. Doe dan kaneel, eigeel en oranjebloesemwater erbij tot je een samenhangend amandelspijs krijgt. Is het te droog, voeg dan nog wat extra eigeel toe. Verpak in plastic en laat buiten de koelkast even rusten.

Maak ondertussen het deeg door bloem te mengen met de overige ingrediënten (behalve de melk). Voeg de melk beetje bij beetje toe tot je een samenhangend deeg hebt. Dit zal wat gek aanvoelen, alsof het niet goed bij elkaar blijft. Kneed het deeg daarom met de hand of in een machine voor ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Verdeel in 2 gelijke bollen en verpak in plastic.

Verdeel het amandelspijs ondertussen in staafjes van ongeveer 2 cm lang en leg apart.

Rol een bol dun uit en snijd hieruit vierkantjes van ongeveer 5 bij 5 cm. Leg een vierkantje met de punt naar onderen (en boven) voor je neer. Leg een staafje amandelspijs bovenaan op het vierkantje (op een punt dus), snijd dan aan de onderzijde 2 keer in en vouw het flapje over de vulling heen. Snijd het overgebleven deeg aan de zijkanten in dunne reepjes en vouw deze om en om over het staafje tot een mooi vlechtje. Leg op een bakplaat met bakpapier en werk zo al het deeg en de vulling af. Zie hieronder twee tekeningetjes die ik ervoor heb gemaakt.

Bak de koekjes ongeveer 12-15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) tot ze licht van kleur zijn, maar de onderkant lichtbruin is. Laat afkoelen en bestrooi ze dan met poedersuiker.



Reacties

Populaire recepten