Mega chocolate chipkoekenChocolate chipkoeken, ik weet nog dat ik die jaren geleden eens voor het eerst maakte, zonder op de hoogte te zijn van "de regels". Uitkomst? Platte en ietwat zachte koeken, absoluut niet zoals ik ze had bedoeld. Maar inmiddels weet ik wat je wel en niet moet doen om lekkere dikke koeken (of koekjes) te krijgen met de perfecte structuur: krokante buitenkant en zachte, chewy binnenkant mmm. Deze mega koeken zijn geïnspireerd door de grote chocolate chipkoeken die ik bij een supermarkt zag liggen. Aan een zijde in de chocolade gedompeld en met nootjes erop. Je kunt hiermee natuurlijk oneindig variëren, in soorten noten en chocolade, maar gebruik ook eens sprinkles bijvoorbeeld, of kokos!

Ik maakte twee versies: een donkere double chocolate chipcookie en een lichte versie met witte chocolade en gedompeld in karamelchoco. Voor beide soorten gebruikte ik bakvaste chocolate chips. Superhandig, want die blijven heel tijdens het bakken en proef je dus duidelijk terug in je cookie. Die minidruppels zijn trouwens ook heel mooi van vorm, dus ook goed te gebruiken als garnering voor vanalles en nog wat. En om de chocolade in te dompelen, gebruik ik graag de callets van Callebaut, die zijn superhandig om te smelten en smaken top! Deze keer koos ik voor pure callets en karamelcallets, die zijn echt megalekker!

Meer koekjes zien? In mijn boek vind je 100 recepten!

Ingrediënten voor 6 double chocolate chipkoeken:
125 gr roomboter
125 gr donkerbruine basterdsuiker
1 ei
1 tl vanillesuiker
125 gr bloem
75 gr cacao
1 tl baking soda
Snufje zout
1 el maïzena
50 gr melk chocolate chips
50 gr gehakte hazelnoten
Topping:
100 gr pure chocolade
25 gr gehakte hazelnoten

Bereiding:
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker luchtig. Mix het ei erdoor. Meng bloem met baking soda, cacao, zout en maïzena en meng door de boter. Roer de chocolate chips erdoor en zet het deeg minimaal 3 uur in de koelkast. Verwarm daarna de oven voor op 175 graden. Maak dan 6 grote bollen van het deeg en leg op een bakplaat met bakpapier. Bak de koeken ongeveer 20-25 minuten en laat daarna 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Verplaats ze naar een rooster en laat daar verder afkoelen.

Smelt de pure chocolade au bain marie en dompel de koeken hier met een zijde in. Leg op een snijplank met aluminiumfolie. Bestrooi de chocolade met de hazelnoten.

Ingrediënten voor 4 witte chocolate chipkoeken:
90 gr roomboter
90 gr lichtbruine basterdsuiker
1 tl vanillesuiker
1 eigeel
150 gr bloem
½ tl baking soda
Snufje zout
50 gr witte chocolate chips
50 gr grof gehakte hazelnoten
Topping:
100 gr karamelchocolade
Extra gehakte hazelnoten

 Bereiding:
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker luchtig. Mix het eigeel erdoor. Meng bloem met baking soda en zout en meng door de boter. Roer de chocolate chips erdoor en zet het deeg minimaal 3 uur in de koelkast. Verwarm daarna de oven voor op 175 graden. Maak dan vier grote bollen van het deeg en leg op een bakplaat met bakpapier.
Bak de koeken ongeveer 20-25 minuten en laat daarna 5 minuten op de bakplaat afkoelen. Verplaats ze naar een rooster en laat daar verder afkoelen. 

Smelt de karamelchocolade au bain marie en dompel de koeken er met een zijde in. Leg op een plank met aluminiumfolie en bestrooi de chocolade met hazelnoten.


Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal, lees hier meer over in mijn disclaimer.

Reacties

Populaire recepten