Rondo's

 


Ken jij rondo's? Of kano's? Dat zijn eigenlijk dezelfde koeken, maar in een andere vorm. Je kent ze waarschijnlijk vanuit de supermarkt, of misschien van de bakker. Mij doen ze me herinneren aan mijn oma, die altijd kano's in huis had. Die vond ik destijds ontzettend lekker als kind. Maar nu, als je deze hebt gemaakt, wil je die uit de supermarkt niet meer hoor. 

Voor deze koeken heb je bakringen nodig, ik heb deze van bol.com, die zijn wel 7 cm doorsnede. Goed voor deze koeken, maar ze zijn dan wel best groot (en machtig :D). Denk dat 5 of 6 cm doorsnede misschien beter is. Maar zo ging het ook hoor, halveren eventueel en lekker smullen maar!

Oh en voor ik het vergeet, maak alsjeblieft je amandelspijs zelf. Het is echt een fluitje van een cent, zeker als je gepelde amandelen of zelfs amandelmeel gebruikt. Alles wat je hoeft te doen is de amandelen fijnmalen (en dat hoeft dus niet als je al amandelmeel hebt) en te mengen met suiker en ei. En de smaak is zo anders dan de amandelspijzen die je in de winkel koopt of in koeken uit de winkel proeft. Daarin zit vaak heel veel amandelaroma om een amandelsmaakje te creëren terwijl er veel minder amandel in zit dan je denkt. Ik koop mijn gepelde amandelen altijd bij Koro, deze webshop heeft heel veel producten (vrijwel alles is biologisch) waaronder verschillende noten. Met code ELLOUISA krijg je 5% korting op je bestelling.

Ingrediënten voor 8 flinke rondo's:
250 gr gepelde amandelen
200 gr suiker
1 ei en 1 eiwit (eigeel bewaren)
Koeken:
275 gr bloem
Half zakje bakpoeder (8 gr)
200 gr ongezouten roomboter (koud) in blokjes
150 gr witte basterdsuiker
32 amandelen
1 eigeel

Bereiding:
Maal de amandelen fijn in een hakmolen of keukenmachine. Meng met de suiker, het ei en eiwit en maak er een mooi amandelspijs van. Verpak in een zakje en laat buiten de koelkast rusten.

Maak dan het deeg door de bloem te mengen met het bakpoeder, de boter, suiker en het zout. Voeg eventueel een eetlepel water toe als het te droog is. Maak er een mooi glad deeg van en druk tot een platte schijf. Verpak het deeg in plastic en laat een half uur in de koelkast rusten. 

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht 160).
Rol het deeg daarna uit tot een halve cm dik en steek er 16 cirkels uit met een van je bakringen. Zet je bakringen op een bakplaat met bakpapier en leg in elke ring een deegrondje. Verdeel het overgebleven deeg in 8 gelijke stukjes en rol die tot een slangetje. Leg deze in de bakring en druk tegen de randen aan, zorg dat de hele ring rondom is bedekt met een randje deeg van ongeveer 1.5 cm hoog. 

Verdeel het amandelspijs in 8 gelijke delen en druk in de bakring. Leg er een deegplakje op en druk goed aan. Druk in elke rondo 4 amandelen en bestrijk met eigeel. Bak de koeken ongeveer 25 minuten en verwijder daarna meteen de bakring. Laat ze verder afkoelen op een rooster.

Reacties

Een reactie posten

Populaire recepten