Bollo Maimón - Sponscake uit Salamanca

 De naam van deze megaluchtige cake uit Salamanca verwijst eigenlijk naar twee dingen: de cilinder die in het midden van een ronde vorm wordt geplaatst om en kransvorm te krijgen (een maimona) én naar de Arabische naam Maimon (in Marokko ook wel Mimoun) die "gelukkig" betekent. Voor ons wel grappig, want mijn man heet Mimoun :D. Hoe dan ook, het is een cake op basis van geklopt eiwit, eigeel, suiker en maïzena. Glutenvrij dus! Het resultaat is wel een stuk droger dan een gewone cake, er zit namelijk geen vetstof in. Je kunt hem dus goed als basis gebruiken voor een taart of serveren met slagroom en fruit bijvoorbeeld. Los eten kan wel, maar vonden wij wat droog.

Ingrediënten:
4 eieren, gescheiden in wit en geel
150 gr kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
240 gr maïzena
1 tl bakpoeder
Poedersuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht 160).
Doe de eiwitten met de suiker en vanillesuiker in een kom en klop deze stijf.  Het is stijf genoeg als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Klop dan op een lage stand de eigelen er een voor een door zonder dat je luchtigheid verliest.

Meng de maïzena met het bakpoeder en zeef in delen boven het eimengsel. Schep er steeds heel luchtig doorheen tot alles goed gemengd is en je een heel luchtig beslag hebt gekregen.

Vet een tulbandvorm in (ik gebruik daarvoor een papje van 1 tl zachte boter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem) en schep het beslag erin. Strijk glad en bak de cake 35 minuten. Zet de oven daarna uit en de deur op een kier. Laat de cake er nog 10 minuten in staan en haal hem er dan uit. Laat een half uur afkoelen en stort dan op een rooster. Laat verder afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Reacties

Populaire recepten