Patatas bravas

 Deze maand sta ik in het Spaanse nummer van Foodies Magazine, met een recept voor de Spaanse amandelnougat Turron. Dat bracht me op het idee om nog meer lekkere Spaanse recepten met jullie te delen. Op instagram vroeg ik naar welk Spaans recept jullie graag zouden willen terugzien. Patats bravas werd het meest genoemd, dus tada! 

Het leuke is, ik heb nog nooit patatas bravas op haha! Ik dacht dus altijd dat er een tomatensaus bij zat, maar dat is helemaal niet zo. De saus is rood door paprikapoeder, niet door tomaat! En het sausje is zo simpel om te maken, dat moet je gewoon eens proberen. Maak een lekkere tapasplank met bijvoorbeeld aardappeltortilla, garnalen in knoflooksaus, albondigas en kipspiesjes of kippenpootjes.

Wij vinden trouwens de gerookte paprikapoeder niet zo lekker, dus ik gebruik alleen gewone paprikapoeder, maar oorspronkelijk moet er dus wel deze gerookte versie in. Dat is typisch Spaans en kun je ook in de supermarkt kopen tegenwoordig.

Ingrediënten voor 2 personen:
500 gr aardappels, geschild en in grove blokjes
1 liter zonnebloemolie
Zout naar smaak
Saus:
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
3 el olijfolie
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl gewone paprikapoeder
1 el bloem
200 ml bouillon naar keuze
Zout en zwarte peper
Gehakte verse peterselie

Bereiding:
Was de blokjes aardappel en laat ze goed uitlekken. Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot deze 175-180 graden is (meet met een thermometer of steek er een houten lepel in, als er bubbeltjes ontstaan, is het goed). Doe de aardappeltjes in de olie en zet het vur middelhoog. Frituur ze lichtbruin en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Maak ondertussen de saus door de ui en knoflook in de olijfolie te fruiten. Bak de paprikapoeder even mee en voeg dan bloem toe. Roer goed en bak een minuutje. Doe de bouillon erbij en breng al roerende aan de kook. Laat dit even pruttelen en pureer het dan met een staafmixer of in een blender. Breng eventueel op smaak met zout en peper en verdeel over de aardappeltjes. Bestrooi met de peterselie.

Reacties

Populaire recepten