Merlitones - Spaanse amandeltaartjes

 


Ben jij wel eens in Madrid geweest? Ik wel, maar eigenlijk heb ik er nooit echt de plaatselijke lekkernijen geproefd. Die zijn er namelijk wel. Bijvoorbeeld deze sinaasappel-amandeltaartjes, merlitones. Je kunt ze maken met korstdeeg, maar ook met bladerdeeg. Ik heb dat laatste gedaan. En hoewel je ze in Madrid in een soort cupcakevorm hebt, kun je ze ook in deze tartelettevormpjes bakken, zoals ik heb gedaan. Ze zijn echt heel gemakkelijk om te maken en ook nog eens leuk om te doen. Ik heb het samen met mijn dochtertje gemaakt, die het vooral heel interessant vond hoe de eieren zo fluffy werden. De taartjes zelf zijn heel licht en luchtig, heerlijk gewoon!

Ingrediënten voor 6 taartjes van 10 cm doorsnede:
6 plakjes bladerdeeg
2 eieren
50 gr suiker
75 gr amandelmeel (of fijngemalen gepelde amandelen)
1 el bloem
Geraspte schil van 1 sinaasappel
1 el roomboter, gesmolten
50 gr amandelschaafsel

Bereiding:
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Vet je vormpjes in met boter en bekleed ze met de plakjes bladerdeeg. Zet ze op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180). 
Klop de eieren met de suiker voor ongeveer 10 minuten tot een dik en fluffy mengsel. Doe het amandelmeel, de bloem en sinaasappelschil erbij en schep er voorzichtig door met een rubberen spatel. Zorg dat je zo min mogelijk luchtigheid verliest. 

Schep in elk taartvormpje wat van dit fluffy mengsel en strijk glad. Bestrooi met amandelschaafsel en bak de taartjes in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Reacties

Populaire recepten