Amandelkrans

 Hou jij van brood bakken? Ik vind het inmiddels heel leuk om te doen, nu ik veel ervaring met brooddeeg heb (overigens geen professionele ervaring, gewoon door te doen). Ik gebruik trouwens een kneedmachine voor het kneden, maar met de hand kan ook hoor. Ik kneed het deeg ongeveer 10-15 minuten tot het zacht en soepel is en laat het dan rijzen. Meestal verwarm ik de oven even voor op 50 graden en zet de oven dan weer uit. Dan kan het deeg erin om te rijzen, werkt perfect!

Deze amandelkrans met kaneel maakte ik pas en is echt ideaal voor een feestelijk ontbijt, brunch of lunch, maar ok bij de koffie. Een licht zoet brood met een kaneel-amandelvulling. Je kunt ook stukken invriezen, mocht je het brood niet in een keer op krijgen. Handig om mee te nemen naar je werk bijv.

Ik gebruikte voor dit recept de spice grinder van Cuisinart, dat is echt een ideaal apparaat voor het malen van specerijen, kruiden, noten en zelfs koffie. Beetje zoals de oude koffiemolens die vroeger wel eens gebruikt werden. Je kunt er bijvoorbeeld anijszaadjes in malen, maar ook kaneelstokjes. Dat heb ik gedaan voor dit brood en ging supergoed! Maar ook amandelen, ik heb ze zowel fijngemalen voor het deeg als fijngehakt voor de vulling en garnering. Leuk voor jezelf of om cadeau te geven. Je vindt de spice grinder hier.

Ingrediënten:
375 gram bloem
5 gram instantgist
Snufje zout
75 gr suiker
75 gr gepelde amandelen
100 gr zachte roomboter
Ongeveer 200 ml lauwwarme melk
Vulling:
50 gr zachte roomboter
2 el suiker
1 kaneelstokje (of 1 tl kaneel)
25 gr gepelde amandelen
Topping:
1 eigeel
20 gr kandijsuiker
25 gr gepelde amandelen

Bereiding:
Meng bloem met gist, zout en suiker. Maal de amandelen fijn tot amandelmeel en voeg toe aan de bloem. Doe de boter erbij en voeg beetje bij beetje de melk toe terwijl je met je hand alles samenvoegt tot een samenhangend deeg. Het kan zijn dat je niet alle melk nodig hebt of juist wat meer. Dat verschilt per bloemsoort. Kneed 10-15 minuten tot het zacht en soepel is. Laat afgedekt een uur rijzen.

Voor de vulling maal je het kaneelstokje fijn in de spice grinder en meng met de suiker en boter. Hak de amandelen voor de vulling en topping in de spice grinder.

Rol het deeg na het rijzen uit tot een groot rechthoek van 30x50 cm en bestrijk met de vulling. Bestrooi met de helft van de gehakte amandelen. Rol vanaf de lange zijde op tot een rol. Snijd deze rol over de lengte in tweeën (laat een uiteinde aan elkaar zitten). Vlecht deze twee strengen om elkaar en vorm er een krans van. Leg op een bakplaat met bakpapier. Laat afgedekt nog 45 minuten rijzen. 

Bestrijk de krans daarna met losgeklopt eigeel en bestrooi met gehakte amandelen en kandijsuiker. Bak de krans in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) voor ongeveer en half uur.

Klik hier voor een video van dit recept.


Dit artikel is een samenwerking met Cuisinart, lees meer hierover in mijn disclaimer.

Reacties

Populaire recepten