Gingerbreadcake

Gingerbread, ik hou van de geur en smaak, echt heerlijk. Als er iets met deze kruiden in de oven staat geurt je huis echt zo lekker winters en warm. Ik maakte al een keer een koekhuisje van gingerbread, met een paar leuke gingerbreadmannetjes erbij. En nu werd het tijd voor een lekkere gingerbreadcake. Die heb je in allerlei soorten en maten, van stevig als ontbijtkoek tot hoge luchtige laagjestaarten. Ik heb ervoor gekozen om een soort plaatcake te maken, dat is sneller klaar ((ik hou niet zo van het maken van laagjestaarten) en staat alsnog heel feestelijk door de gespoten topping. En natuurlijk door de gingerbreadmannetjes bovenop, en wat denk je van de gingerbreadsprinkels? Supercute toch! 

Voor de koekjes gebruikte ik deze uitsteekvormpjes en een royal icing mix, dat is ideaal voor deze poppetjes. Superleuk om met je kinderen te maken en te gebruiken als garnering. Voor de cake gebruik ik een glas met inhoud van 250 ml, waar ik een basisrecept voor cake mee heb gemaakt en ik voor verschillende soorten gebruik. Je kunt namelijk steeds andere smaakmakers toevoegen, een andere vorm kiezen en anders garneren. Zo heb je steeds een nieuwe cake. Je kunt dit recept bijvoorbeeld ook in een tulbandvorm doen, of neem een springvorm of cupcakes. 

Ingrediënten:
1 glas donkerbruine basterdsuiker
4 eieren
1/2 glas melk
1/2 glas keukenstroop
1 glas olie
1 tl kaneel
1 tl gember
1/2 tl nootmuskaat
Mespuntje kruidnagel (gemalen)
2 glazen bloem
1 zakje bakpoeder
Topping:
400 ml slagroom
200 gr mascarpone
50 gr poedersuiker
2 zakjes klopfix slagroomversteviger
gingerbreadsprinkels
Voor de koekjes:
125 gr bloem
50 gr donkerbruine basterdsuiker
1 eigeel
50 gr keukenstroop
40 gr roomboter, koud
Glazuur koekjes:
100 gr poeder voor royal icing
Water

Bereiding:
Meng de kruiden en houdt ongeveer 1 tl apart voor de koekjes.
Meng de rest met de bloem en bakpoeder voor de cake. Mix de eieren met de suiker en olie. Voeg melk en stroop toe en mix goed door. Doe dan het bloemmengsel erbij en mix tot een glad beslag. Bedek een rechthoekige bakvorm van 20x30 cm met bakpapier en giet hierin het beslag. Bak in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor 30-40 minuten tot hij gaar is. Laat de oven na het bakken aanstaan voor de koekjes.

Maak ondertussen het deeg voor de koekjes door alle ingrediënten te mengen met de apart gehouden kruiden. Leg het deeg verpakt in plastic folie een half uur in de koelkast. Til de cake na het bakken met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Rol ondertussen het koekjesdeeg uit op een met bloem bestrooide werkplek. Steek er met een klein gingerbread-koekvormpje poppetjes uit en leg op een bakplaat met bakpapier. Bak ze ongeveer 10 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen op een rooster. Maak het glazuur door het poeder te mengen met wat water tot een dik glazuur. Doe dit in een klein spuitzakje en knip er een puntje af. Versier de poppetjes en laat dit opdrogen.

Mix ondertussen de slagroom stijf met de slagroomversteviger en poedersuiker. Klop in een andere kom de mascarpone los en klop dan door de slagroom. Doe dit in een spuitzak met stervormig spuitmondje, ik gebruik 1M van Wilton. Die kun je hier bestellen bij bol.com. Snijd de cake in repen of vierkanten. Garneer met de room, een gingerbreadmannetje en gingerbreadsprinkles.

Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal, lees meer hierover in mijn disclaimer.

Reacties

Populaire recepten