Gehaktballetjes in zoetzure saus

 


Zoetzure saus is volgens mij al tientallen jaren een topper als het gaat om rijstgerechten. En het leuke is dat je het heel simpel zelf kunt maken. Met tomatenpuree, gembersiroop en ananassap als basis kun je je eigen zoetzure saus maken, helemaal naar jouw smaak. Je moet namelijk altijd goed proeven of de smaak in balans is: genoeg zout, meer zoet (honing/suiker) of juist meer zuur. Echte hoeveelheden zijn dan ook wat lastig aan te geven, proef en pas aan als je wilt. En zoetzure saus hoeft niet perse met kip, dit kan ook met gehaktballetjes, heerlijk! Of maak er kipballetjes van! 

Ingrediënten:
250 gr rundergehakt
1 el keftamix (of andere gehaktkruiden)
Saus:
1 ui, gesnipperd
1 rode puntpaprika, in reepjes of blokjes
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 blikje tomatenpuree
50 ml gembersiroop
1 el sojasaus
1 el limoensap
2 el honing
1 klein blik ananasschijven
Zout en peper naar smaak
Extra:
Sugar snaps, kort gebakken in olie
Lente ui, in ringetjes
Pinda's, fijngehakt

Bereiding:
Meng het gehakt met de kruiden en rol er balletjes van. Bak die in een hapjespan of wok met wat olie rondom goudbruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak een minuut of twee mee. Doe dan de paprika erbij en roer goed. Voeg de tomatenpuree toe en meng dit goed door elkaar. Bak al roerende een paar minuten. De de gembersiroop, sojasaus, limoensap en honing erbij. Voeg ook 150 ml water toe en breng aan de kook. 

Laat op laag vuur met de deksel op de pan 20 minuten pruttelen. Snijd ondertussen de ananas in stukjes en vang het sap op. Doe de stukjes ananas bij de saus en voeg het ananassap naar smaak toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper en serveer met rijst, sugar snaps, lente ui en pinda's.

Reacties

Populaire recepten