Roscos - Spaanse donuts

 


Tijd voor weer een Spaans recept! Ik had deze soort donuts al in mijn lijstje staan en op instagram kreeg ik een berichtje van een volger die het recept van haar Spaanse oma met me deelde. Zo leuk, dat werd het eerste Spaanse recept dat ik dit jaar gemaakt heb en heb nog een hele lijst om uit te proberen, dus hopelijk vinden jullie dat ook leuk! Deze roscos trouwens, ze lijken op donuts, maar ze smaken echt totaal anders! Het deeg kneed je eerst van bloem, bakpoeder, ei, anijs, sinaasappel- en citroenschil en sap. Beetje melk erbij als het nog geen deeg wordt. Geen donutdeeg, maar meer een soort koekdeeg. Je verdeelt het deeg in bolletjes die je uitrolt tot slangetjes en waar je een ring van vormt. In olie bakken en bestrooien met poedersuiker. Je eet ze trouwens het beste koud, dat is lekkerder dan warm. En de structuur is heel moeilijk ergens mee te vergelijken. Ze zijn zacht, maar ook een beetje crispy buitenkant, maar ze zijn totaal anders dan donuts of churros. Nouja, je moet het gewoon een keer proberen denk ik!

Ingrediënten voor 10 stuks:
200 gr bloem
8 gr bakpoeder
Snufje zout
1 el suiker
1 ei
50 ml zonnebloemolie
2 el sinaasappelsap (vers)
1 tl sinaasappelrasp
1 tl citroenrasp
1 tl anijszaadjes, fijngestampt of fijngemalen
1-2 el melk (alleen indien nodig)

Bereiding:
Meng bloem met bakpoeder, zout en suiker. Voeg anijszaad, sinaasappelschil en sap, citroenschil en het ei toe. Meng met je handen en voeg evt 1-2 el melk toe als je nog geen deeg kunt vormen. Het deeg kneed je kort en verpak je dan in een plastic zakje. Laat 5 minuten rusten. Ruim ondertussen even je spullen op en zet een koekenpan met een laag van 2 cm zonnebloemolie klaar.

Het deeg verdeel je daarna in 10 gelijke bolletjes. Ik weeg daarvoor het deeg af en deel dit door 10. In mijn geval was het 320 gram, dus per bolletje 32 gram. Rol elk bolletje uit tot een slangetje met vingerdikte. Buig de uiteinden naar elkaar toe en druk echt heel goed vast (bij mij gingen er een paar open in de olie namelijk).

Verhit de olie tot 170 graden (gooi er een stukje deeg in om te testen, als het gaat borrelen is het heet genoeg). Bak 5 roscos per keer aan beide kanten goudbruin en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Rol ze meteen door de fijne kristalsuiker of laat ze afkoelen en bestrooi dan met poedersuiker.

Reacties

Populaire recepten