Turkse Gözleme

 Het was alweer even geleden dat ik een gerecht uit de Turkse keuken maakte. Maar inmiddels heb ik twee kookboeken over de Turkse keuken ontvangen en weer zin gekregen om iets te proberen. Ik begin met het boek van Koken met Merve dat ik al een aantal maanden geleden kreeg. Merve volg ik al een tijdje op instagram en ze heeft ook een Turks recept in mijn hapjesboek gedeeld. In haar boek vind je veel Turkse recepten, maar ook gerechten uit andere keukens. Ze heeft het boek ingedeeld in 30 verschillende dagmenu's, echt een leuk idee! Ik vind kookboeken dan ook echt leuk om in te bladeren en inspiratie op te doen en meestal blijven er een aantal recepten hangen die ik graag zou willen proberen. Ik had deze keer mijn zinnen gezet op gözleme (gevulde platte deegwaren), huilende taart (haha) of kunafa (nog nooit gemaakt of gegeten!). Ik deed een poll op insta en de meeste stemmen gingen naar de gözleme, dus die werden het! Maar de huilende taart wil ik sowieso ook nog proberen, al is het voor de naam. Het is in feite een romige taart met ganache die eraf druipt alsof de taart huilt :D. In de Turkse keuken vind je trouwens heel veel grappige namen voor gerechten.

Verder was dit mijn top 10:
1. Gözleme
2. Sekerpare (hazelnootkoekjes)
3. Huilende taart
4. Lahmacun (Turkse pizza)
5. Tulumbe (gefrituurde honingstaafjes)
6. Börek 
7. Cig köfte (Vega köfte op basis van bulghur)
8. Sarma (gevulde druivenbladeren)
9. Kipdöner (homemade)
10. Tantuni (soort gevulde wraps)

Dan de gözleme, ik koos voor de spinazievulling, maar in het boek vind je ook een recept voor een aardappelvulling of een vulling met champignons. Het leuke is dat Merve voor al haar recepten gebruik maakt van een beker voor het afmeten van ingrediënten. Ze stuurde haar boek met een aantal leuke andere producten op, waaronder deze beker (inhoud 225 ml). Ik heb voor het gemak nu wel even de ingrediënten afgewogen en in een recept uitgewerkt, omdat sommigen dat prettiger vinden. Ook heb ik de gist weggelaten, ik kwam op youtube veel recepten tegen waarin het ook niet wordt gebruikt.

Het boek is trouwens helaas uitverkocht en het is even afwachten of er nog een tweede druk komt. Je kunt in de tussentijd Merve wel volgen op facebook en instagram, daar staan al ontzettend veel video's en recepten.

Ingrediënten voor 12 stuks:
3 bekers bloem (450 gram)
1/2 beker lauwwarm water (125 ml)
1/2 beker lauwwarme melk (125 ml)
75 ml zonnebloemolie
1 tl zout
Vulling:
250 gr verse spinazie, fijngesneden
Snufje zout
1/2 tl zwarte peper
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl pul biber (rode pepervlokken)
1 blok Turkse witte kaas

Bereiding:
Voor het deeg doe je de bloem in een grote kom, voeg zout en olie toe en dan beetje bij beetje de melk en het water tot je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit voor een minuut of 10 tot het soepel is. Verdeel dan in 12 gelijke bolletjes en leg deze apart. Dek af met plastic folie en een theedoek en laat een half uur rusten.

Maak ondertussen de vulling door de spinazie fijn te snijden en de kaas te verkruimelen. Meng samen met de kruiden. Neem dan een bolletje deeg en rol dit uit tot een dunne cirkel van ongeveer 20-25 cm doorsnede (niet te dun). Schep op een helft wat vulling en verspreid het mooi over die helft. Vouw de andere helft er overheen en druk de randjes aan. Op youtube zag ik vervolgens een mooi trucje met een schoteltje. Die rol je met de rand over de buitenrand van je deegpakket zodat je een mooie gelijkmatige rand krijgt (bekijk even mijn video om dit te zien).

Verhit een grote koekenpan, een grillplaat (zonder ribbels) of een Marokkaanse makla en zet het vuur dan middelhoog. Leg er een gözleme in en bak ongeveer 2 minuten aan die zijde. Draai dan om en bestrijk met gesmolten boter. Draai na 2 minuten weer om en bestrijk ook die zijde met boter. Bak de gözleme in totaal ongeveer 5 minuten en zeker niet te lang, dan wordt hij hard.

Reacties

Een reactie posten

Populaire recepten