Pistacheringen uit Glutenvrij bakken kan iedereen

 


Even geleden ontving ik het boek "Glutenvrij bakken kan iedereen" van Fatima Abakka. Ik ken Fatima al een hele tijd van haar instagramaccount Ayaglutenvrij waar ze de lekkerste glutenvrije recepten deelt. Ze begon daar ooit mee toen haar dochter een glutenallergie bleek te hebben. En wat zo superfijn is, ze heeft zelfs voor allerlei Marokkaanse deegwaren en koekjes een glutenvrije versie ontwikkeld! Daar moet zoveel tijd in hebben gezeten! Glutenvrije melen zijn namelijk totaal anders dan de gewone tarwebloem. Je hebt allerlei soorten en ook mixen waarbij verschillende soorten glutenvrije meel zijn gemengd. Het vraagt echt veel uitproberen om dan uit te vinden welke ingrediënten en in welke hoeveelheden je deze moet toevoegen om een goed resultaat te krijgen. Zo had ik ooit een recept voor glutenvrije shebakia, maar dat werd helemaal niks. Het werd geen deeg, hoeveel glutenvrije bakmeel ik er ook bij deed haha.

Maar nu is er het boek van Fatima! En hierin vind je 75 klassiekers uit verschillende wereldkeukens, maar dan glutenvrij! Marokkaanse lemsemmen, shebakia en sfenj, maar ook Turkse gözleme, simit en pogaça, Amerikaanse donuts en brownies of foccaccia. Kortom, echt vanalles wat je kunt bakken voor iedereen die glutenvrij eet.

Mijn top 10 uit het boek:
1. Pistacheringen
2. Sfenj
3. Pizza knoflookkip
4. Turkse pide met gehakt
5. Shebakia
6. Citroen-amandeltulband
7. Tijgerbollen
8. Hartige plaatcake
9. Marokkaanse dadelkoekjes
10. Simmit

Ik koos voor de pistacheringen om uit te proberen. Omdat ze er zo mooi uitzien en omdat ik hou van koekjes bakken :-). Ze zijn echt heel eenvoudig om te maken en smaken heerlijk! Ik heb wel oranjebloesemwater in plaats van rozenwater gebruikt (dat had ik in huis) en had 200 gr witte chocolade nodig. De amandelen en pistache maal ik in mijn nieuwe hakmolentje van Cuisinart, die is ideaal voor kleine hoeveelheden noten, maar ook kruiden en specerijen. Bestel hem hier bij bol.com.

Ingrediënten voor 25 stuks:
100 gr amandelmeel
50 gr pistachemeel (of maal 50 gr gepelde pistachenoten fijn)
120 gr Schär Kuchen en Kekse
1 zakje vanillesuiker
1/2 tl bakpoeder
3 eieren (M)
80 gr suiker
2 tl zachte roomboter
2 tl oranjebloesemwater of rozenwater
Decoratie:
200 gr witte chocolade
1 el fijngemalen pistachenootjes
Evt. gedroogde roosjes

Bereiding:
Meng amandelmeel, pistachemeel, het glutenvrije meel en de suikers. Voeg de eieren, boter en oranjebloesemwater toe en maak er een samenhangend deeg van. Verdeel in ongeveer 25 gelijke bolletjes. Rol tot een slangetje en vouw dicht tot een ringetje. Druk de uiteinden goed aan.

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 12 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster. Smelt de chocolade au bain marie en dompel de koekjes hierin. Leg ze op een snijplank met aluminiumfolie. Bestrooi ieder koekje met wat pistache en eventueel wat rozenblaadjes. Laat ze hard worden in de koelkast.

Reacties

Populaire recepten