Dadelkoeken

 


Na een eerste minder succesvolle poging heb ik nu echt superlekkere dadelkoeken gemaakt. Van een soort appeltaartdeeg, homemade dadelpasta en chocolade met marmerpatroon. Echt onwijs lekker. Ik zag ooit op instagram een reel van koeken met een marmerpatroon. Er stond geen recept bij en had dus geen idee wat erin zat. Ik heb er dus zelf een recept bij bedacht en dat heeft goed uitgepakt!

Voor de dadelpasta gebruik ik medjouldadels, maar sukkarydadels kunnen ook heel goed. Mocht je dadels hebben die wat stugger of droger zijn, dan doe je deze eerst even in een pannetje met een beetje water en kaneel. Zo kun je ze makkelijk tot pasta malen. Ik gebruik daarvoor mijn blender van Froothie die heel krachtig is. Hij is vrij prijzig, maar het echt waard. Ik heb al heel wat blenders en hakmolens versleten, omdat deze eigenlijk te weinig vermogen hadden en snel kapot gingen. Maar deze is echt top! Met code Ellouisa15 krijg je 15 euro korting, klik hier voor de blender.

Uit dit recept krijg je ongeveer 15 koeken. Op instagram kun je er een video van zien, handig!

Ingrediënten voor het deeg:
350 gr bloem
6 gr bakpoeder
Snufje zout
1 ei
200 gr roomboter in blokjes
100 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
Vulling:
200 gr dadels
50 ml water
1 tl kaneel
25 gr roomboter
Chocoladelaag:
200 gr witte chocolade
50 gr pure chocolade

Bereiding:
Meng de ingrediënten voor het deeg met de hand of in een machine tot een samenhangend deeg. Niet verder kneden, gewoon tot het samenhangend is en je een bal kunt vormen. Druk het tot een schijf en verpak in plastic folie. Leg een half uur in de koelkast. 

Ontpit ondertussen de dadels en doe in een pannetje met het water en kaneel. Zet op laag vuur voor een paar minuten en doe dan in een blender of hakmolen. Voeg de boter toe en maal fijn tot een pasta. 

Rol het deeg na het rusten op een met bloem bestoven plek uit tot een vierkant van ca 30x30 cm. Bestrijk met de dadelpasta en rol dan op tot een lange staaf. Leg deze op een bakplaat met bakpapier en druk wat platter.

Bak de staaf ongeveer een half uur op 175 graden (hetelucht 16) tot hij goudbruin is Laat daarna afkoelen op een rooster. Smelt de witte chocolade au bain marie en verdeel over de staaf. Smelt de pure chocolade ook au bain marie en doe in een boterhamzakje. Knip er een klein puntje af en spuit in de lengte lijnen over de staaf. Trek dan een sateprikker heen en weer door de chocolade zodat je een marmereffect krijgt. Bekijk de video op instagram om te zien wat ik bedoel.

Laat de chocolade hard worden en snijd in repen van 2 cm breed.

Reacties

Populaire recepten