Maarouk - Palestijnse dadelbroodjes

Vorige week doken Foodbylaa (foody op instagram) en ik de keuken in om onder andere deze broodjes te maken. Het zijn Palestijnse dadelbroodjes, gemaakt met een mooi geel saffraandeeg. En lekker dat ze zijn! Echt n aanrader om eens te maken. Wil je een video zien van deze broodjes, kijk dan even hier.

Ingrediënten
450 gr bloem
1 eetlepel instantgist (ongeveer 7 gram)
1/2 theelepel bakpoeder
50 gr gesmolten roomboter
1/2 theelepel zout
2 eetlepels suiker
250 ml warme melk
Een aantal saffraan draadjes
1 ei
Vulling:
300 gr ontpitte dadels
50 gr amandelmeel
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel kardemom poeder 

Bereiding:
Doe de saffraan draadjes in een vijzel en stamp ze fijn. Voeg de suiker toe en dan een flinke scheut van de warme melk. Meng dit goed tot een mooi geel papje. Meng de bloem met de gist, zout, bakpoeder, en gesmolten boter. Giet de saffraanmelk erbij en dan ook beetje bij beetje de rest van de melk. Meng alles tot je een mooi samenhangend deeg hebt. Kneed dit ongeveer 10 minuten met de hand of in een kneedmachine. En laat afgedekt een uur rijzen.

Ondertussen ga je de vulling maken. Doe de dadels in een pannetje en giet er 2 eetlepels water bij. Laat op laag vuur even pruttelen tot ze zacht zijn. Doe dan de dadels in een blender of hakmolen en blend ze tot een mooie pasta. Voeg de kaneel, kardemom en amandelmeel toe. Zet het mengsel in de koelkast.

Maak 12 balletjes va 60 gr van het deeg en leg ze even aan de kant. Maak 12 gelijke balletjes van het dadelmengsel en rol uit tot een slangetje. Pak nu een bolletje deeg, ga er met de deegroller overheen tot je een lange ovale lap hebt. Leg daar nu de dadels sliert op en rol op tot een soort dunne worst. Pak een scherp mes en maak er inkepingen in. Vouw de uiteinden naar elkaar toe en maak vast. 

Leg ze op de bakplaat met bakpapier en laat nogmaals afgedekt rijzen voor 30 minuten. Klop eigeel los met de azijn en smeer de broodjes ermee in. Bak ze nu af op 200 graden (hetelucht 180) voor 12-15 minuten.

Reacties

Populaire recepten