Palestijnse fatayer met witte kaas

 


Een tijdje geleden had ik wat recepten uit de Palestijnse keuken gemaakt en had me voorgenomen daar meer lekkere dingen van uit te proberen. Het heeft even op zich laten wachten, maar nu heb ik deze fatayer gemaakt. Fatayer worden eigenlijk in meerdere landen in het Midden Oosten gemaakt, maar dus ook in Palestina. Het zijn eigenlijk zachte broodjes die verschillende vullingen kunnen hebben. Deze bootjes met vulling van witte kaas kwam ik tegen bij Mariyum die ik volg op instagram. Deze Palestijnse foodblogger deelt de heerlijkste recepten uit de Palestijnse keuken, maar ook andere keukens uit het Midden Oosten. 

Het deeg is echt superzacht en soepel, heerlijk om me te werken en om te eten. In mijn video op instagram zie je hoe je deze heerlijke broodjes maakt.


Heb jij mijn nieuwe boek 100 heerlijke hapjes al in huis? Hierin vind je 100 hartige en zoete hapjes, ideaal voor de ramadan! Klik hier om hem te bestellen!

Ingrediënten voor 10 broodjes:
5 gr instantgist
2 el suiker
250 ml lauwwarm water
125 gr bloem
Deeg:
200 gr bloem
1 tl zout
75 ml zonnebloemolie of olijfolie
Vulling:
1 stuk Turkse witte kaas (rond)
1 grote bol mozzarella maxi (200 gr)
Snufje zwarte peper
Half bosje platte peterselie, fijngehakt
Knoflookboter:
50 gr gesmolten gezouten roomboter
1 teentje knoflook, geraspt of uitgeperst
Snufje zout en zwarte peper
Verder:
1 eigeel
1 tl water

Bereiding:
Meng het gist met de suiker, het water en de bloem tot een papje en laat afgedekt een kwartiertje staan. Meng ondertussen vast de bloem met het zout en giet de olie erbij. Maak de vulling door de mozzarella te raspen, houdt de helft apart. Meng de rest met de verkruimelde witte kaas, peper en peterselie.

Voeg het gistpapje toe aan de bloem en olie en meng met je handen tot een samenhangend deeg. Je zult merken dat dit heel zacht is. Kneed het ongeveer 10 minuten met de hand of in een machine en laat het dan afgedekt een uur rijzen. Verdeel het deeg daarna in 10 gelijke bolletjes.

Meng de gesmolten boter met de knoflook, zout en peper. Druk elk deegbolletje uit tot een ovaal en leg rondom langs de rand wat mozzarella. Vouw de rand daar overheen en druk aan. Maak er een mooi ovaal bootje van. Zie de foto's van Mariyum voor hoe dat gaat of bekijk mijn video hiervan. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bestrijk de binnenzijde met wat knoflookboter. Verdeel de vulling over de bootjes en bestrijk de randen met losgeklopt eigeel (met het water). 

Bak ze in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200) tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.

Reacties

Populaire recepten