Shebakia el ain


Deze soort shebakia maakte ik jaren geleden voor het eerst en voor het laatst haha. Ze waren een hit op marokko.nl toen ik daar zo'n 16 jaar geleden heel actief was. In die tijd deelden we echt heel veel leuke en lekkere recepten met elkaar. Facebook en instagram waren nog onbekend. Het draaide echt om elkaar inspireren en niet om likes of volgers. Ik was het recept daarna een tijd vergeten, maar ik ruimde pas mijn map met recepten op en vond deze weer. Ze waren ooit geplaatst door KitchenPrinces, een van de populairste dames op marokko.nl. Ik heb dat recept nu ook gebruikt en ietsje aangevuld met wat smaakmakers. Resultaat is echt superlekker! Krokante koekjes met de look van een oog (ain betekent oog). 

In het originele recept bakte ze de plakken deeg trouwens op de onderkant van een koekenpan/Marokkaanse pan. Maar dit is niet nodig, je kunt de pan gewoon op het vuur zetten en de deegplakken hierin bakken.

Op mijn instagramkanaal vind je trouwens een video waarin je precies ziet hoe je het maakt.

 IngrediĆ«nten voor ca. 75 stuks:
500 gr bloem
50 gr gesmolten boter
2 el sesamzaad
2 el gepelde amandelen
1 tl kaneel
2 el oranjebloesemwater (mazhar)
Water
Decoratie:
750 gr honing
Extra sesamzaadjes of gehakte gebakken amandelen

Bereiding:
Maal de sesamzaadjes en amandelen fijn in een hakmolen of spicegrinder. Meng met de bloem, kaneel, boter en oranjebloesemwater. Voeg beetje bij beetje water toe tot je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit goed tot het soepel is. Dit kan met de hand of in een machine. Verdeel het deeg dan in 12 gelijke bolletjes (ongeveer ter grootte van een mandarijn). Leg ze op een bord en dek af met een pedaalemmerzak. Laat minimaal een half uur rusten.

Zet ondertussen een pannetje met olie klaar, een pannetje met een laagje water waarop je een kom of pannetje zet. Hierin doe je de honing. Zet ook een vergiet klaar op een bord.

Na het rusten rol je iedere deegbol dun uit tot een cirkel van ongeveer 24 cm doorsnede. Dit hoeft niet perfect rond te zijn, als je hem maar in je koekenpan kunt leggen. Het deeg moet echt maar 2 mm dik zijn. Verhit een koekenpan op hoog vuur tot hij warm is en zet het vuur dan lager. Leg er een deegplak in en bak aan die zijde ongeveer 1-2 minuten, draai dan om en bak nog een halve minuut. Haal dan uit de pan en leg onder een theedoek. Werk zo alle bollen af en leg de gebakken plakken op elkaar met een theedoek erover.

Roer in een kommetje 1 el bloem los met wat koud water, dit is een papje om mee te plakken. Neem een deegplak en rol deze losjes op tot een lange staaf. Plak het uiteinde dicht met het meelpapje. Werk zo alle deegplakken af.

Met een schaar knip je nu schuine stukjes van de rollen en leg deze op een bord. Werk alle staven af en verhit de olie in je pannetje. Verwarm ook de honing au bain marie zodat deze mooi vloeibaar is. De olie is heet genoeg als je er de steel van een houten lepel in steekt en er meteen belletjes ontstaan. Zet het vuur dan middelhoog. Bak steeds 5-6 koekjes tegelijk in de olie tot ze lichtbruin zijn. Haal dan met een schuimspaan uit de pan en laat ze even uitlekken. Leg ze dan meteen in de honing en laat ze er even in zwemmen. Doe dan in een vergiet om overtollige honing eraf te laten lopen. Leg ze op een bord en bestrooi meteen met sesamzaad (anders plakt het niet meer).

Reacties

  1. Dit mooie boek van mijn grote vriendin gekregen! Nu heel druk bezig met de eerlijke hapjes die er in staan. Wat leuk om te doen. Nogmaals bedankt! šŸ˜˜

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten