Gehaktballetjes in mosterdsaus



 Mosterd, je houdt ervan of je vindt het helemaal niks. Tenminste, ik ken niemand die het een beetje lekker vindt. Al zijn er wel verschillende soorten en kun je misschien honingmosterd lekkerder vinden dan scherpe dijomosterd bijvoorbeeld. Dat heb ik zelf ook, ik vind de grove mosterd (Limburgs of Gronings) wel lekker, maar honing-mosterd ook. De scherpe dijonmosterd vind ik zelf te sterk, de Franse of Groninger zijn ook scherp, maar wat minder. Ik ben er trouwens ook best mee opgegroeid, mosterd op de kaas of vleeswaren op brood, mosterd door de boerenkoolstamppot, mosterd bij een kroketje of later mosterdsoep (thuis aten we dat dan weer niet). En nu ging ik eens aan de slag met een lekkere mosterdsaus met behulp van de Groninger mosterd van Marne. Deze heerlijke gehaktballetjes in romige mosterdsaus zijn daarvan het resultaat. Lekker met fluffy rijst en groene groenten. Of combineer het met aardappels, dat kan ook. 

Wist je trouwens dat Marne al meer dan een eeuw mosterdmaker is? Ik kreeg een onwijs leuk pakket opgestuurd met een receptenboekje, alle soorten mosterd (honing, Dijon, Franse, Limburgse en Groninger) en een leuke serveerplank. Daar heb ik een aantal mensen heel blij mee gemaakt :-). Ze hebben hun recepten verbeterd waardoor de mosterds nog lekkerder zijn (wist je dat ze als lekkerste getest zijn?).

Ingrediënten:
250 gr rundergehakt
1 ei
30 gr paneermeel
1 tl Groninger mosterd
1 el ketjap
1 el tomatenketchup
1 tl zout
1/2 tl paprikapoeder
Snufje nootmuskaat
Saus:
15 gr roomboter
15 gr bloem
250 ml melk
1 laurierblaadje
50 ml slagroom of kookroom
1 el Groninger mosterd
1 el gehakte verse platte peterselie

Bereiding:
Meng het gehakt met de kruiden, ei en paneermeel en maak er kleine balletjes van. Bak deze rondom goudbruin, schep uit de pan en voeg dan de boter toe aan het bakvet. Laat deze smelten en roer de bloem erdoor. Bak voor een minuut of twee (blijf wel roeren). Breng de melk met het laurierblaadje op laag vuur zachtjes aan de kook in een apart pannetje. Laat een paar minuten trekken. Haal het blaadje eruit en voeg eerst de helft van de melk toe aan het bloemmengsel en roer goed. Dan de andere helft toevoegen en weer goed roeren. Laat op laag vuur nog even pruttelen en indikken terwijl je blijft roeren. Voeg dan de room en mosterd toe en roer erdoor. Roer tenslotte de peterselie erdoor. Serveer de saus met de balletjes, rijst en groenten naar keuze.


Dit artikel is een samenwerking met Marne, lees meer hierover in mijn disclaimer.

Reacties

Populaire recepten