Bollos de leche - Spaanse zachte zoete broodjes


Ik heb een hele lieve volger op insta met een Spaanse oma. Ze geeft me vaak tips over Spaanse recepten om nog eens te maken. Zo noemde ze deze superzachte bollos de leche ook een keer en ik heb ze gemaakt hoor. Ze zijn echt zo lekker zacht en luchtig, heerlijk! Het kost wel even wat tijd om te laten rijzen (in totaal 3 uur), maar het is het waard. Verder is het niet veel werk en ook niet moeilijk, dus iedereen zou het moeten kunnen maken (zorg er alleen voor dat je tijd hebt :D).

De broodjes worden trouwens ook wel bollo Suizo genoemd, omdat ze zijn uitgevonden in het populaire cafe Suizo in Madrid (is inmiddels gesloten). Ze worden nu overal in Spanje gemaakt en vooral bij het ontbijt gegeten, maar ik vind ze ook heel lekker als gebakje.

Video zien? Op mijn instagramkanaal vind je deze video van de broodjes.

Ingrediënten voor ca. 15 stuks:
100 gr bloem
100 gr lauwwarme melk
4 gr instantgist
Verder:
400 gr bloem
100 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
80 gr roomboter op kamertemperatuur
Snufje zout
100-150 ml lauwwarme melk
Extra:
1 eigeel
Parelkandijsuiker

Bereiding:
Meng de bloem met de melk en gist door elkaar. Laat dit afgedekt een uur rijzen. 
Meng dan voor het deeg de bloem met de suiker, vanillesuiker, eieren, boter en zout. Voeg het eerdere mengsel toe en meng met je handen. Doe dan beetje bij beetje de lauwwarme melk erbij tot je een samenhangend en wat plakkerig deeg krijgt. Kneed dit een minuut of 5 tot het soepel is en loslaat van de kom. Ik doe dit met een kneedmachine, maar met de hand kan ook (dit is wel lastiger omdat het wat plakt, vet je handen in met wat olie, dat kan helpen).

Laat het deeg afgedekt een uur rijzen. Verdeel in 15 gelijke bolletjes (ik weeg het totaal en deel dan door 15 of 16, net wat makkelijk uitkomt, bij mij waren de bolletjes 50 gram) en leg op een bakplaat met bakpapier. Laat ze afgedekt weer een uur rijzen en snijd dan de bovenzijde in met een scherp mes. Bestrijk met losgeklopt eigeel en bestrooi ieder broodje met parelkandijsuiker. 

Bak ze in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer 12 minuten goudbruin en gaar.



Reacties

Een reactie posten

Populaire recepten