Tiramisu met amlou uit Shoukran Ken jij amlou? Dit is een typisch Marokkaanse pasta van amandel, honing en arganolie. Je kunt er brood in dippen, het verwerken in gebak of zoals in dit recept: tiramisu met amlou. Ik kwam het tegen in het Marokkaanse kookboek Shoukran van Abdel Alaoui. In het boek staan 100 Marokkaanse familierecepten (alhoewel het niet allemaal Marokkaans is moet ik eerlijk zeggen, maar over het algemeen wel). Sommige zijn traditioneel, andere gerechten heeft Abdel gemoderniseerd of van juist een heel ander recept iets Marokkaans gemaakt. Zoals deze tiramisu. In het recept gebruikt hij ook nog oranjebloesemwater in de koffie, maar dat lijkt mij dus helemaal niet lekker en heb ik weggelaten. Ik heb de tiramisu in Marokkaanse theeglaasjes gedaan, dat leek me wel toepasselijk voor dit recept. En eigenlijk is het een ideale portie in zo'n glaasje, handig!Shoukran betekent in het Marokkaans dankjewel en het boek is dan ook een dankbetuiging aan zijn moeder, maar ook aan alle andere Marokkaanse vrouwen die al jarenlang recepten delen en koken met liefde. Echt een mooi idee vind ik! 

Ondanks dat ik al ontzettend veel gerechten uit de Marokkaanse keuken heb gemaakt, heb ik in dit boek toch weer leuke ideetjes gezien om nog eens te maken. Mijn top 10:

1. Dadelketchup (hoe lekker moet dit wel niet zijn!)
2. Tiramisu met amlou
3. Lemsemmenwraps (zo leuk!)
4. Maakouda van zoete aardappel (aardappelkoekjes)
5. Couscous met kip en pompoen
6. Tajine kalfsvlees tfaya (gekaramelisseerde uien, kaneel en rozijnen)
7. Bestilla's met chocolade 
8. Briwat met courgette en feta
9. Geroosterde bloemkool met honing en za'atar
10. Batbotpizza

Wil jij dit mooie boek ook? Bestel het hier bij bol.com!

Ingredi├źnten voor 8 glaasjes:
175 gr lange vingers
500 ml koude koffie
ca. 75 gr amlou (ik heb deze van Moroccan spicy secrets gebruikt)
250 ml koude slagroom
150 gr mascarpone
50 gr poedersuiker
50 gr amandelschaafsel
Cacao

Bereiding:
Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Mix dan de mascarpone erdoor en doe in een spuitzak met stervormig spuitmondje. Breek de lange vingers in drie stukjes. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Neem de theeglaasjes en dompel steeds 3 stukjes lange vinger in de koffie en schep meteen in de glaasjes. Schep hierop een theelepel amlou. Spuit er dan een mooi laagje room op. Herhaal met nog een keer lange vingerstukjes, amlou en room. Bestrooi de glaasjes met amandelschaafsel en cacao. Zet minimaal 3 uur in de koelkast.

Bekijk ook de video van dit recept.

Reacties

Populaire recepten