Chocoladecake met blauwe bessentopping Deze cake kwam ik tegen op pinterest (uiteraard :D) en ik vond hem er zo ontzettend lekker uit zien dat ik hem vrijwel meteen heb gemaakt. Wel met mijn eigen basiscakerecept voor chocoladecake, maar met het botercrème recept van het oorspronkelijke recept. Dit komt van de blog Sugar Salt magic, waar ik nog veel meer lekkere recepten spotte trouwens. Dus heb mijn pinterestborden weer helemaal volgepind haha. Ik gebruik recepten en foto's van anderen vaak als inspiratie en maak er dan een eigen versie van of ik maak het letterlijk na, dat kan ook.

In dit geval dus alleen de topping en ik was daar zo benieuwd naar. Dit is namelijk ermine botercrème, een versie die ik nog nooit had geprobeerd. Meestal maar ik swiss meringue botercrème, maar dat is best bewerkelijk en mislukt soms ook nog wel eens bij mij. Ermine botercrème is een stuk eenvoudiger en hij kwam echt perfect zacht en smooth uit! Deze is met de smaak van blauwe bessen, maar je kunt er dus alle smaken mee maken. Dit ga ik zeker vaker doen! 

De basis van deze botercrème is uiteraard roomboter op kamertemperatuur. Daarnaast maak je een soort geconcentreerde smaakpasta van de blauwe bessen. Tenslotte nog een soort puddinkje van bloem, melk en suiker. Hier mix je je smaakpasta door en laat dit afkoelen. Uiteindelijk gaat dit door de boter en het resultaat is echt een superlekkere gladde botercrème (zonder korrels!) die niet te zwaar is. 

Wil je een video zien van dit recept? Check de reel op instagram of facebook.

Voor deze cake gebruik ik een glas met inhoud van 250 ml.
Ingrediënten voor een grote cake:
4 eieren
2 glazen suiker
1 zakje vanillesuiker
1 glas zonnebloemolie
1 glas melk
2 glazen bloem
1 zakje bakpoeder
3 el cacao
Topping:
200 gr verse blauwe bessen
1 el citroensap
150 ml melk
30 gr bloem
150 gr witte basterdsuiker
170 gr roomboter op kamertemperatuur

Bereiding:
Mix de eieren met de suiker en olie. Voeg melk, bloem, bakpoeder en cacao toe en mix goed. Giet in een ingevette rechthoekige bakvorm van ca 20x30 cm (ik gebruik deze) en bak 40 minuten op 175 graden (hetelucht 160). Haal uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster.

Tijdens het bakken maak je de blauwen bessen pasta. Doe de bessen in een pannetje met de citroensap en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes pruttelen. Stamp dan fijn met een pureestamper en druk de bessen door een zeef. Doe dit weer in de pan en breng aan de kook. Laat het inkoken tot je ongeveer 75 ml overhoud (1/3 cup, als je die maatcups hebt). Schep 1 el van dit mengsel over in een kommetje en bewaar voor de garnering.

Bij de rest in de pan doe je de bloem, helft van de basterdsuiker en melk en roer tot het glad is. Zet op middelhoog vuur en laat het al roerende indikken tot een soort pudding. Doe dit over in een bord of schaal en dek af met plastic folie. Laat in de koelkast afkoelen.

Mix ondertussen de boter met de resterende suiker voor ongeveer 10 minuten tot hij wit en romig is. Mix dan lepel voor lepel de blauwe bessenpudding erdoor. Als alles erin zit blijf je nog 5-7 minuten mixen op middelmatige snelheid tot je een superlekkere romige botercrème hebt.

Neem je cake en snijd eventueel de randjes bij. Bestrijk de cake met de botercrème. Schep kleine dotjes van de achtergehouden bessenpasta her en der over de botercrème en haal er een satéprikker door voor een mooi marmereffect. Verdeel er nog wat blauwe bessen over en snijd in vierkanten of rechthoeken.


Reacties

Populaire recepten