Kömbe uit de Bijbel van de Turkse keuken



Ik krijg regelmatig kookboeken opgestuurd, superleuk om door te bladeren, inspiratie op te doen en natuurlijk om iets uit te maken. Deze keer de Bijbel van de Turkse keuken die ik al een tijdje in huis heb. In het boek vind je echt een superfijn overzicht van een enorme hoeveelheid Turkse recepten uit alle windstreken van het land. Iedere regio heeft namelijk haar eigen recepten en eigen producten die veel worden gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld de Egeïsche regio waar veel groentengerechten worden gemaakt en is Zuidoost-Turkije juist bekend om haar kebab en baklava. 

Er staan ontzettend veel recepten in waar ik nog nooit van had gehoord en sommige wil ik zeker nog uitproberen. Maar er staan ook recepten in die me niet zo aanspreken, zoals hersensalade hihi, die maak je van kalfshersenen of penssoep. Nee daar begin ik niet aan. Maar verder staan er genoeg lekkere dingen in die jij misschien ook wel wilt proberen! Mijn top 10:

1. Sekerpare - siroopkoekjes met hazelnoot
2. Karniyarik - gevulde aubergine met gehakt
3. Çatal - hartige koeken met mahlep
4. Kömbe - stempelkoekjes met walnoot en sesam
5. Islak hamburger - gestoomde hamburger met tomatensaus
6. Simit kebabi - kebab van bulgur en gehakt
7. Sarimsaki köfte - bulgurballetjes in tomatensaus
8. Izmir köfte - ovenschotel met köfte in tomatensaus
9. Kabak kizartmasi - gefrituurde courgette
10. Ekmek dolmasi - gevuld gehaktbrood

Wil jij dit mooie boek ook? Bestel het hier op bol.com!

Voor nu koos ik ervoor om kömbe uit te proberen, kruidige stempelkoekjes met walnoot en sesam. Je hebt er speciale stempels voor die ik hier niet heb, maar ik heb natuurlijk wel veel andere stempels voor koekjes die ik in Marokko heb gekocht. Dus die heb ik gebruikt en wat een lekkere koekjes zijn het! ik ben sowieso dol op koekjes, dat wisten jullie al haha, maar altijd op zoek naar nieuwe varianten.

Dit boek heeft me trouwens ook weer inspiratie gegeven om vaker uit de Turkse keuken te koken, naast Spaanse recepten zal je dus nu ook meer Turkse recepten tegenkomen op mijn blog en instagram. Wil jij een video zien van deze koekjes? Kijk dan gauw op mijn instagrampagina naar deze video.

Ingrediënten: 
300 gr bloem
100 gr griesmeel
1/4 tl bakpoeder
1/4 tl kaneel
1/4 tl gember
1/4 tl nootmuskaat
1/4 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl mahlep (te koop bij Turkse winkels)
125 gr gesmolten boter
50 ml zonnebloemolie
100 ml melk
125 gr suiker
80 gr walnoten, fijngemalen
100 gr wit sesamzaad

Bereiding:
Meng bloem met griesmeel, bakpoeder en kruiden. Klop in een andere kom de boter met de olie, melk en suiker los tot de suiker zo goed als opgelost is. Voeg dit toe aan het bloemmengsel en kneed even tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in bolletjes ter grootte van een walnoot. Druk een bolletje plat in je handpalm en doe er een halve tl walnoten op. Vouw dicht en vorm weer tot een bolletje. Druk het bolletje iets platter in het sesamzaad en druk die kant in een stempel. Haal eruit en leg op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160)

Reacties

Populaire recepten