Manakeesh - Palestijnse platbroden met za'atar

 


Manakeesh of mana'eesh zijn heerlijke platbroden uit Palestina, maar worden ook in andere landen in het Midden Oosten gemaakt. Het is een soort pizzabodem die je bedekt met een mengsel van za'atar en olijfolie of heerlijke kaas, maar er zijn ook andere toppings. Wij vonden ze heerlijk bij een linzensoepje! 

De za'atar kun je kopen bij Marokkaanse en Turkse winkels, maar het schijnt nog wel in smaak en kwaliteit te verschillen. Hoe groener hoe beter heb ik me laten vertellen. Hoe dan ook, het is een mengsel van sumac, sesam, oregano en tijm en wordt veel gebruikt in de Palestijnse keuken. Samen met olijfolie natuurlijk, ook veel gebruikt in die regio! Ik heb zelf olijfolie uit Marokko, die is sterk van smaak, sterker dan die uit de supermarkt, maar di ekun je ook wel gebruiken. Voor de kaasversie wordt eigenlijk een specifieke kaas gebruikt, kasar van bijv Sutduyari. maar die heb ik hier niet kunnen vinden helaas. Ik heb daarom Turkse witte kaas genomen, die kun je bij Turkse winkels kopen, maar ook vaak in de supermarkt. Ik gebruik deze.

Ingredi├źnten voor 12 stuks:
500 gr bloem
1/2 tl zout
1 el suiker
4 gr instantgist
3 el olijfolie
Lauwwarm water om te kneden
Topping 1:
50 gr za'atar
50 ml olijfolie
Snufje zout
Topping 2:
1 rond wit kaasje (zie hierboven)
1 el nigellazaad
Snufje zwarte peper
75 gr geraspte mozzarella

Bereiding:
Meng bloem met zout, gist, suiker en olie. Voeg dan beetje bij beetje lauwwarm water toe en kneed tot een soepel deeg (ik gebruik de machine, maar met de hand kan ook). Laat afgedekt een uur rijzen. Meng ondertussen voor de toppings de za'atar met de olijfolie en een snufje zout. In een andere kom prak je de kaas fijn en meng je met de mozzarella, nigella en peper. 

Na het rijzen verdeel je het deeg in 12 gelijke bolletjes. Druk of rol elk bolletje uit tot een cirkel van een halve cm dik en leg op een bakplaat met bakpapier. Druk met je vingers deukjes in de cirkels en bestrijk met de za'atar vulling of verdeel de kaas erover. Bak ze op 220 graden (hetelucht 200) voor ongeveer 10 minuten.

Reacties

Populaire recepten