Marokkaanse fekkas



 Na de verwoestende aardbeving in Marokko ben ik begonnen met een tijdje alleen maar Marokkaanse recepten posten op instagram. Ik had namelijk nog een heleboel Marokkaanse recepten nog nooit gemaakt of wel gemaakt, maar nog niet gedeeld of gefilmd. Zoals fekkas. Deze bekende Marokkaanse koekjes (lijken een beetje op de Italiaanse biscotti) maak je met noten, anijs, venkel en sesam (de bekende smaakmakers in de Marokkaanse keuken). Eerst vorm je staven van het deeg die je afbakt, daarna snijd je er koekjes van die je nog een keer bakt tot ze krokant zijn. Je kunt kiezen voor kleinere of grotere fekkas en dik of dun. Ik maak ze graag wat kleiner en dikker en dan krijg je 50 stuks uit dit recept. 

Het recept komt uit mijn koekjesboek "100 luxe koekjes van eigen deeg", waar ook een heel hoofdstuk Marokkaanse koekjes in staan. Heb jij mijn boek al in huis? Bestel het hier!

Ingrediënten:
3 eieren
125 gr suiker
125 ml zonnebloemolie
25 gr sesamzaad (geroosterd)
1 el venkelzaad
1 el anijszaad
50 gr amandelen met schil, grof gehakt
450 gr bloem
1 tl bakpoeder
Snufje zout
Extra:
2 el zonnebloemolie
1 eigeel
Mespuntje oploskoffie

Bereiding:
Klop de eieren los met de suiker. Voeg de olie toe en meng erdoor, ik gebruik een garde. Maal de sesamzaadjes, venkel- en anijszaadjes fijn en meng door het eimengsel. Doe ook de amandelen erbij en voeg dan bloem, bakpoeder en zout toe. Meng met je handen tot een iets plakkerig deeg. Verdeel in 3 gelijke bollen en laat een kwartier rusten.
Vet je handen dan in met wat olie en rol elke bol uit tot een slang van ca 30 cm lang en 3 cm breed. Leg op een bakplaat met bakpapier en druk ietsje platter. Klop het eigeel los met de oploskoffie en bestrijk de staven hiermee. Trek er dan een vork over zodat er strepen ontstaan. Bak de staven 20 minuten op 200 graden (hetelucht 180).

Haal de bakplaat uit de oven en bedek de staven met een vochtige theedoek. Laat een half uur afkoelen. Snijd dan koekjes van de staven. Ik snijd ze ongeveer 1-1.5 cm breed, maar je kunt ze ook dunner snijden. Leg ze op hun kant op het bakpapier en bak ze nog 10-15 minuten tot ze krokant zijn.

Reacties

Populaire recepten