Meskouta - Marokkaanse sponscake

 


Ken jij maskouta al? Het wordt ook wel mouskoutchou genoemd en het is een heerlijke zachte sponscake. Vaak met sinaasappelsmaak, maar je kunt er allerlei smaakmakers in doen. Ik heb gekozen voor sinaasappel, omdat dat mijn favoriete cakesmaak is, geeft het een beetje frisheid, heerlijk!

Belangrijk is om eerst de eieren met de suiker luchtig te kloppen tot een dik en lichtgeel beslag wat wel 2x zo veel volume heeft. Dat doe je door zo'n 10 minuten te mixen. Ik heb 2 handmixers, een oude van mijn oma met maar 1 stand en een nieuwere van Braun, die 7 standen heeft. Ik heb die al en aantal jaar, maar volgens mij nog nooit gedeeld. Het is de Braun Multimix 5 en heeft zowel gardes als kneedhaken (die werken ook top met deeg!). Met dit beslag is het echt superfijn om op de hoogste stand te mixen, scheelt je de helft van de tijd en minder kracht, echt heel fijn!

En dan nog even de bakvorm. Ik gebruik nu een vorm die ik in Marokko heb gekocht, deze was echt maar een euro en is gemaakt van aluminium (lichtgewicht dus). Hij werkt keer op keer echt perfect! Ik smeer hem in met een papje van 1 tl boter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem, ideaal.

Ingrediënten:
6 eieren
150 gr witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
200 ml melk
200 ml zonnebloemolie
Rasp en sap van 1 sinaasappel
350 gr bloem
1 zakje bakpoeder
Poedersuiker

Bereiding:
Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker tot een dikke lichtgele massa die ongeveer 2x zo groot in volume is. Voeg de melk, olie, sinaasappelrasp en -sap toe en mix nog even kort door. Zeef bloem met bakpoeder erboven en schep er zo luchtig mogelijk door tot je een luchtig beslag hebt.

Vet je bakvorm in met een papje van 1 tl boter (op kamertemperatuur), 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem. Giet het beslag er in en bak de cake 40 minuten op 175 graden (hetelucht 160). Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en stort dan op een rooster. Laat helemaal afkoelen en versier met poedersuiker.

Reacties

  1. Ziet er lekker uit! Ga hem binnenkort maken in sha Allah. Mix je 10 min op de hoogste stand?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammie, ik ben ook helemaal gek van bakken, en heb recentelijk je site ondekt, geweldig ! Net zandkoekjes gebakken, en die waren weer eens mislukt, en helemaal uitgelopen! Ik had margarine gebruikt, had niks anders in huis, en nu is me dus duidelijk waarom ze steeds mislukken! Vroeger gebruikte ik namelijk roomboter, en toen lukte ze wel. Mij roomboter maak ik altijd zelf met slagroom, en de mixer. Nog lekkerder!

      Verwijderen
    2. Jaa klopt, dat kan zoveel verschil maken! Leuk om te horen en goede tip!

      Verwijderen
  2. Oh ja, morgen snel naar de winkel om de Marokkaanse cake te maken, ziet er heerlijk uit. Heb je ook baklava recepten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker, via de zoekfunctie kun je er een aantal vinden.

      Verwijderen
  3. Salam alaykoum, ziet er lekker uit! Is dit een groot formaat tulband? Of een mini?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten