Chocoladetaart uit Keuken van Sou



Chocoladetaart, ik denk dat velen hier wel gek op zullen zijn. Ik ook, maar niet op alle chocoladetaarten. Sommige vind ik te machtig, te compact of juist te droog. Dus toen ik door het boek Keuken van Sou bladerde en deze chocoladetaart zag staan, kwam die in ieder geval in mijn top 10 lijstje dat ik altijd maak van kookboeken. En wat later zag ik dat dit recept haar veel slapeloze nachten had bezorgd om het te perfectioneren, maar dat het nu echt de beste chocoladetaart ever zou zijn. Dus dit werd het recept dat ik ging uitproberen! En wat een succes! De cake is heerlijk zacht en luchtig (totaal niet zwaar of droog) en blijft dat ook in de koelkast. Ik heb er wel 100 gr minder suiker in gedaan en alsnog was hij zoet genoeg. De ganache is ook heerlijk in combinatie met de cake, al vond ik de hoeveelheid wat te veel dus ik zou zelf iets minder maken. Ik heb het recept hieronder daarom aangepast ten opzichte van wat in het boek staat.



Het boek zelf is echt een aanrader, het ziet er onwijs mooi uit qua kleuren, vormgeving en foto's. En er staan zoveel verschillende soorten recepten in. Ze heeft de recepten in gedeeld op verschillende moods, in plaats van op soort gerecht of op moment van de dag. En elke mood heeft een leuke naam, wat denk je van "kijk eens in mijn suikerspiegel", "een vegan'dje weg" of "een mondreis rond de wereld". En elk recept is voorzien van een leuke woordgrap, zoals we dat gewend zijn van Soumia op instagram. Je vindt er lekkere baksels, gezonde recepten, fusiongerechten met de leukste combinaties, maar ook klassiekers uit de Marokkaanse en de Afghaanse keuken. Kortom een heerlijk kookboek!

Mijn top 10:
1. Chocoladetaart
2. Bestillaburgers
3. Boccadillo's
4. Spaghetti pizzataart
5. Mini pizza's met Thaise kip
6. Tiramisutaart
7. M&M broodjes
8. Baklavarolls
9. Vistajine
10. Toffifee cheesecake

Wil jij ook dit boek hebben? Bestel het dan hier via bol.com.

Ingrediënten voor een taart van 20cm doorsnede:
3 eieren
350 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
300 ml karnemelk (of melk)
285 gr bloem
180 ml koude koffie
160 ml zonnebloemolie
90 gr cacao
1 zakje bakpoeder
Ganache:
300 gr pure chocolade
240 gr roomboter
135 ml slagroom

Bereiding:
Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker goed. Voeg dan de (karne)melk, koffie en olie toe en mix goed. Meng bloem met cacao en bakpoeder en zeef erboven. Mix erdoor tot een glad beslag. Bedek de bodem van drie ronde springvormen van 20 cm doorsnede met bakpapier en vet de randen in met boter. Verdeel het beslag gelijk over de drie vormen en bak ze ca 30 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) tot ze gaar zijn. verwijder de springvorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Maak de ganache door de chocolade, boter en slagroom te laten smelten op laag vuur (blijf wel roeren). Het moet een mooie glanzende massa worden. Giet in een wijde schaal en laat in de koelkast afkoelen voor een uur. Roer tussentijds door. Als het goed is, wordt het een dik glazuur wat je kunt uitsmeren over de cake. Neem een cakelaag en bestrijk met een deel van de ganache. Leg er nog een cakelaag op en bestrijk ook met ganache. Hierop de laatste cakelaag en bestrijk de cake rondom dik met ganache. Maak er een spiraalfiguur in door de cake op een draaiplateau te zetten en rond te draaien terwijl je er een spatel indrukt. Laat de taart wat opstijven in de koelkast.

Reacties

  1. Heb je geen koffiesmaak door de koffie die erin moet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee proef je niks van. Koffie haalt juist de chocoladesmaak meer naar boven👌

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten