Millefeuille - Marokkaanse tompoucen



 Millefeuille, van oorsprong een Frans recept, maar in Marokko minstens zo bekend! Deze tompoucen vind je in Marokko bij alle bakkers en in verschillende versies. Ik heb krokante gegeten (met bladerdeeg), maar ook zachtere als een soort cake. Ook de vulling verschilt van bakker tot bakker. Ik heb nu gekozen voor een traditionele tompouce van bladerdeeg en banketbakkersroom. Ik heb hiervoor eerst een aantal filmpjes om youtube bekeken, om te voorkomen dat het zou mislukken. Ik was namelijk zo bang voor het snijden van het bladerdeeg! De room heb ik al vaker gemaakt, dus dat is geen probleem, maar het deeg! Als je dat namelijk van tevoren snijd krijg je randjes die iets op gaan staan en dat is niet hoe de tompouce eruit hoort te zien. Je bakt het bladerdeeg in een grote plak en snijd het dan pas in 3 rechthoeken die je op elkaar legt met de vulling ertussen.

Belangrijkste tips:
- Dek het bladerdeeg af met bakpapier en iets zwaars, anders gaat het opzwellen of verbranden
- Snijd met een gekarteld mes
- Zorg dat de room goed opgesteven is, en mix het daarna weer luchtig

Wil je een video zien? Op mijn instagramkanaal heb ik een reel gedeeld van deze millefeuilles.

Ingrediënten voor 5 grote tompoucen:
400 gr bladerdeeg op rol of 8 vierkante plakjes bladerdeeg
2 el suiker
Room:
4 eigelen
1 zakje vanillesuiker
100 gr suiker
50 gr maïzena
500 ml melk
Glazuur:
200 gr poedersuiker
Water
25 gr pure chocolade

Bereiding:
Bedek een bakplaat van 30x40 cm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Rol het bladerdeeg uit op je bakplaat (gebruik je plakjes, laat deze dan ontdooien, leg ze op elkaar en rol uit tot een rechthoek). Snijd de randen bij tot een mooi rechthoek. Prik met een vork overal gaatjes in het deeg en bestrooi met suiker. Leg nog een vel bakpapier erop en daarop iets zwaars, bijvoorbeeld een bakvorm. Bak 30 minuten op 180 graden, verhoog daarna de temperatuur naar 200. Bak nog 10 minuten tot het deeg krokant en goudbruin is.

Laat het daarna afkoelen op een rooster en snijd in 3 gelijke rechthoeken met een gekarteld mes. Snijd de randjes eventueel bij. 

Maak de room door de eigelen te mixen met de suiker en vanillesuiker. Voeg maïzena toe en mix goed tot een lichtgeel mengsel. Verwarm de melk en giet dan voorzichtig bij het eimengsel terwijl je blijft mixen. Het wordt een schuimig mengsel. Giet dat in een pan en breng al roerende aan de kook. Blijf roeren tot het een dikke en gladde gele room is. Schep in een schaal of diep bord en dek af met plastic folie. Zet in de koelkast om helemaal koud te worden. Mix het daarna los tot het een luchtige dikke room wordt. Doe in een spuitzak zonder spuitmondje.

Neem een rechthoek en spuit dikke repen room in de lengte erop. Strijk glad met een paletmes en leg er een rechthoek deeg op. Druk aan. Spuit er weer room op en strijk glad. Leg daar het laatste rechthoek op. Maak het glazuur door poedersuiker te mengen met een beetje water, niet te veel! Het glazuur moet dik zijn en niet te lopend. Smelt de chocolade au bain marie en doe in een klein spuitzakje of boterhamzakje en knip er een klein puntje vanaf. Verdeel eerst het glazuur over het bladerdeeg en strijk glad (niet over de randjes laten lopen). Spuit dan in de lengte streepjes pure chocolade over het glazuur. Trek er meteen met een satéprikker doorheen in de breedte zodat je een marmereffect krijgt. 

Laat de tompouce minimaal een uur in de koelkast opstijven en snijd dan met een gekarteld mes in 5 gelijke tompoucen.

Reacties

Populaire recepten