Speculaascake

 


Heb jij soms ook het idee, kan er niet wat minder vet in een cake? Nou dat kan zeker! Deze speculaascake maakte ik met maar 40 gram boter en toch is hij superzacht en smeuïg en blijft dat ook een aantal dagen. Ik kon het ook niet geloven toen ik las dat je witte bonen kunt gebruiken in plaats van boter, maar het werkt echt! Dus toen ik van Servero een uitdaging kreeg om een verrassend recept te maken met een van hun producten uit blik of pot, besloot ik een cake te maken met de witte bonen. Het fijne aan de peulvruchten en groenten in blik of pot van Servero is dat de potten en blikken zijn gevuld met 100% natuurlijke ingrediënten en er geen zout of suiker is toegevoegd. Zo kon ik de bonen goed gebruiken voor de cake. Er zitten trouwens ook geen andere geur- kleur- en smaakstoffen bij, iets wat ik heel belangrijk vind als ik toch iets uit een pakje/potje/blikje/zakje gebruik. Om er een nog lekkerdere smaak aan te geven heb ik koekkruiden toegevoegd en de cake gegarneerd met glazuur en geroosterd amandelschaafsel. 

Mijn proefpersonen vonden de cake allemaal megalekker en konden absoluut niet proeven dat er witte bonen in zaten. Wat mij betreft ga ik dit vaker doen, het is gezond en zorgt voor een heerlijke zachte structuur van je cake.

Ingrediënten:
120 gr witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
40 gr roomboter op kamertemperatuur
1 ei
1 eiwit
175 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
125 gr yoghurt
200 gr bloem
1/2 zakje bakpoeder (8gr)
1 el koekkruiden
Glazuur:
200 gr poedersuiker
25 gr amandelschaafsel

Bereiding:
Maal de witte bonen fijn in een keukenmachine, hakmolen of blender. Schep in een kom en mix de boter, het ei, eiwit en suiker erdoor.. Voeg de yoghurt toe en mix erdoor. Doe dan bloem, bakpoeder en koekkruiden erbij en mix tot een dik beslag. Vet een cakevorm in (ik gebruik een papje van 1 tl bloem, 1 tl zachte boter en 1 tl bloem) of bedek met bakpapier. Schep het beslag erin en strijk glad. Bak de cake in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 40-50 minuten goudbruin en gaar. Stort op een rooster en laat helemaal afkoelen.

Maak glazuur van poedersuiker met een beetje water, zorg dat het dik is, zodat het goed op de cake blijft zitten. Rooster amandelschaafsel in een droge koekenpan. Bedek de cake met glazuur en bestrooi met amandelschaafsel.

Reacties

Populaire recepten