Marmita uit de snelkookpan

 


Op mijn website vind je al jaren een recept voor marmita, de Marokkaanse stoofschotel die in menig Marokkaans gezin minimaal 1x per week op tafel staat. Je kunt hiermee zoveel variëren (vlees/kip/gehakt/vega en wisselende groenten) dat je steeds een andere smaak hebt. Ik maak mijn marmita al jaren in een gewone pan, maar er zijn mensen die de voorkeur geven aan een snelkookpan. Jaren geleden had ik die ook, een snelkookpan die in Marokko veel gebruikt wordt. Als je Marokkaans bent ken je die vast, een grijze pan met een ronddraaiend sissend tuutje erop, de koekoet. Ik vond het op zich wel handig, want je hebt in een veel kortere tijd marmita op tafel staan, maar was ook altijd doodsbang dat hij zou ontploffen haha. Ik had namelijk ooit een foto op marokko.nl gezien waarin je een plafond vol marmita zag, de wortels en doperwten plakten eraan en je hele plafond is geel.

Met deze nieuwe snelkookpan van darnastore is die angst helemaal weg. Deze pan heeft geen draaiend tuutje, maar een ventiel waar je de stoom uit ziet komen. Als je de pan uitzet wacht je simpelweg tot er geen stoom meer uitkomt voor je de pan openmaakt. Het is eigenlijk ideaal, want was nu nog geen uurtje bezig met een marmita, terwijl ik normaal marmita 2.5 uur laat stoven voor echt mals vlees.

Ingrediënten:
1 kilo lamsvlees, rundvlees of kalfsvlees met bot
1 grote ui, gensipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 tomaat, geraspt of in stukjes (zonder schil en pitjes)
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl gember
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl kurkuma
Paar takjes verse peterselie en koriander, fijngehakt
5 aardappels in parten of helften (afhankelijk van de grootte)
3 wortels in grove stukken
Handje diepvriesdoperwten
Evt. olijven

Bereiding;
Verhit olijfolie in de snelkookpan en bak hierin het vlees rondom bruin. Voeg dan ui, tomaat en knoflook toe en de helft van de kruiden. Bak even kort mee en giet er dan water bij tot het vlees net onder staat. Breng aan de kook en doe de deksel erop. Draai hem dicht en zet het vuur iets lager, zorg ervoor dat er stoom uit het ventiel komt. Laat een half uur stoven en zet dan het vuur uit. Wacht tot alle stoom is verdwenen (minimaal 3 minuten!) en maak dan de deksel open. Doe de aardappels en groenten erin en de rest van de kruiden. Draai de deksel dan weer dicht en laat nog een kwartiertje stoven. Zet het vuur weer uit en wacht tot alle stoom verdwenen is voor je de pan openmaakt. 

Reacties

Populaire recepten