Msemmen uit de oven

Msemmen uit de oven, die wilde ik al jaren een keer maken. Ik had ooit een recept van Kitchenprinses van marokko.nl en dat was één hele grote die je op de bakplaat van je oven uitdrukt. Maar toen kwam ik via youtube en video tegen van kleine vierkantjes die je in de oven crispy bakt en vervolgens bestrijkt met honing en bestrooit met kokos of amandelschaafsel. Ik besloot voor die laatste te gaan en heb ze dus eindelijk eens gemaakt! In feite krijg je een soort bladerdeegpakketjes, meerdere laagjes deeg die je krokant bakt. Ze zijn echt heel lekker en niet zo zoet of vettig als gefrituurde versies (rghaif).

Mijn video kun je bekijken om te zien hoe je ze vouwt.

Ingrediënten voor 9 stuks:
300 gr bloem
100 gr fijne griesmeel
1/2 tl zout
2 el suiker
4 gr bakpoeder
1 el maïzena
200-250 ml lauwwarm water
Verder:
50 ml zonnebloemolie
50 gr gesmolten boter
3 el griesmeel
Honing
Kokos, geroosterd amandelschaafsel

Bereiding:
Meng bloem met griesmeel, zout, suiker, bakpoeder en maïzena. Voeg beetje bij beetje water toe tot je een samenhangend en wat plakkerig deeg hebt. Dit wordt nog droger als je gaat kneden, omdat griesmeel vocht opneemt. Kneed het met de hand of een machine voor zeker 10 minuten en voeg tussentijds nog een beetje water toe. Je moet een soepel deeg krijgen. Dek dit af met plastic en laat een uur rusten.

Na het rusten verdeel je het deeg met ingevette handen in 9 gelijke bolletjes en bestrijk deze met zonnebloemolie. Begin dan met het eerste bolletje en druk deze met je handen uit tot een groot dun vierkant. Gebruik hiervoor zonnebloemolie om je deeg wat in te vetten. Besprenkel je vierkant met wat gesmolten boter en bestrooi met wat griesmeel. Vouw dan 1/3 naar het midden en daar weer 1/3 overheen (zie de video). Vouw dan het ene uiteinde over het midden en daar het andere uiteinde overheen tot een klein vierkantje. Leg dit aan de kant en werk zo alle bolletjes af.

Neem dan het eerste vierkantje en druk dit uit tot een groter en dun vierkant van ca 20x20 cm. Maak met een mesje of pizzaroller van de onderzijde in het midden een snee tot aan het middelpunt. Vouw dan op tot een klein vierkantje. Vouw eerst linksonder naar linksboven, dan naar rechtsboven en tenslotte rechtsonder naar rechtsboven. Leg op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met losgeklopt eigeel. 

Bak ze 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Als ze nog warm zijn bestrijk je ze met honing en bestrooi je ze met kokos of geroosterd amandelschaafsel.

Reacties

Populaire recepten