Swirl shebakia



 Ik ben er nog niet achter of deze koekjes een specifieke naam hebben, maar tot die tijd noem ik ze swirl shebakia :D. Want kijk hoe mooi geswirled ze zijn! Dat krijg je door het deeg eerst dun uit te rollen en dan op te rollen. Snijd in plakjes en deze rolletjes rol je vervolgens plat tot een cirkel. Deze bak je in de olie krokant en vervolgens dompel je ze in warme honing en bestrooi je ze met gebakken amandelen, zo lekker! Ze blijven ook gerust een week krokant, dus je kunt er even mee doen.

De meeste recepten die ik hiervan vond zijn vrijwel hetzelfde qua ingrediënten en verhoudingen. Een deel bloem, wat boter, bakpoeder, zout en water. Ik deed er echter nog wat smaakmakers bij die ik hier goed bij vind passen: kaneel, venkel en anijszaad. Deze keer heb ik die van Morcoccan Spicy Secrets gebruikt. Daar kun je kiezen voor hele venkel- en anijszaadjes die je zelf kunt fijnmalen (bijv in deze spicegrinder, daar ben ik nog steeds heel blij mee!) of voor venkel- en anijspoeder. Dat is vaak lastig verkrijgbaar, maar je kunt het nu dus gewoon bij hen bestellen. Ik werk al jaren met hen samen en ben erg tevreden over hun kruiden en kruidenmixen.

Ingrediënten voor ongeveer 25 stuks:
250 gr bloem
1 tl anijszaad, gemalen
1/2 tl venkelzaad, gemalen
1 tl kaneel, gemalen
Mespuntje zout
2 gr bakpoeder
35 gr roomboter, op kamertemperatuur
100-150 ml lauwwarm water
Extra:
2 el maïzena
1 eiwit
1 liter zonnebloemolie
500 gr honing
50 gr gepelde en gebakken amandelen, grof gehakt

 Bereiding:
Meng de bloem met de kruiden, zout en bakpoeder. Voeg de boter toe en de helft van het water. Kneed met je handen door elkaar en voeg water toe indien nodig. Kneed het deeg 5 minuten tot het soepel is. Verpak dan in een plastic zakje en laat een uur rusten.

Rol het deeg na het rusten dun uit tot een groot vierkant. Bestrooi het met maïzena en strijk dit met je handen uit over heel het deeg. Rol het deeg dan op vanaf de onderzijde. Bestrijk de laatste strook met eiwit voor je hem dichtplakt. Leg de rol met de naad naar onder neer en snijd in plakjes van vingerdikte (circa 1 cm). Leg de rolletjes op de snijkant en rol ze plat met een deegroller. Je moet een cirkeltje krijgen.

Verhit een pan met de olie tot 180 graden en bak circa 5 of 6 koekjes tegelijk goudbruin. Verwarm ondertussen de honing au bain marie en dompel de koekjes hier na het bakken meteen in. Laat ze even de honing opnemen en daarna uitlekken in een vergiet. Bestrooi met de amandelen (wacht hier niet te lang mee, dan plakt het niet meer vast).

Reacties

Populaire recepten