Chocolademaantjes met speculoos



 Deze maantjes kwam ik tegen op een youtubekanaal van een Roemeense dame en wilde ik meteen uitproberen, vooral de scherpe maanvorm vond ik zo mooi. En hoe je dat doet, kun je zien in mijn video op instagram. Wat je nodig hebt is een ronde uitsteekvorm of eventueel een glas, een maanvormige uitsteekvorm is niet nodig. De chocoladeschilfers kocht ik bij baktotaal en staan superleuk als decoratie! Qua vulling kun je trouwens ook kiezen voor nutella of karamel bijvoorbeeld, maar speculoos is ook onwijs lekker.

Ingrediënten:
125 gr roomboter, koud
75 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
1 eigeel
225 gr bloem
15 gr cacao
2 el melk
Vulling en deco:
200 gr speucloospasta
250 gr chocolade naar keuze (ik heb half melk en half puur gedaan, maar wit is ook mooi!)
Chocoladeschilfers

Bereiding:
Meng alle ingrediënten voor het deeg met de hand tot een samenhangend deeg (niet kneden). Druk het plat tot 1 cm dikte en verpak in een plastic zakje. Leg minimaal een half uur in de koelkast (niet overslaan, dan heb je kans dat je maantjes uitlopen).

Rol het deeg na het rusten dun uit (je gaat er namelijk 2 op elkaar plakken). Steek met een ronde uitsteekvorm of glas maantjes uit het deeg. Dit doe je zo:

Leg de maantjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze 10-12 minuten op 175 graden (hetelucht 160). Laat ze daarna afkoelen op een rooster. Doe de speculoospasta in een spuitzak en spuit op een maantje wat speculoospasta. Plak er een ander maantje op en werk evt de randjes goed af.

Smelt de chocolade au bain marie en dompel hier de koekjes in. Schep ze eruit met een vork en laat goed uitlekken of schraap een beetje met je vork over de rand om overtollige chocolade te verwijderen. Leg ze op een bakplaat of snijplank met bakpapier of aluminiumfolie. Werk er steeds een aantal af en druk er dan met een paletmes of met je vingers de chocoladeschilfers tegenaan. Laat ze hard worden in de koelkast.

Reacties

Populaire recepten